Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci i Zagrepčani plaćaju najskuplje osiguranje vozila!

Zagorci, odnosno svi čija vozila imaju krapinsku registarsku oznaku, plaćaju najskuplje obavezno osiguranje vozila u drž


Zagorci, odnosno svi čija vozila imaju krapinsku registarsku oznaku, plaćaju najskuplje obavezno osiguranje vozila u državi. To, kako se službeno zove, obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti, skuplje od Zagoraca u Hrvatskoj ne plaća nitko, jednako skupo plaćaju Zagrepčani, a za sve ostale u Hrvatskoj osiguranje vozila je jeftinije.

Naime, Hrvatska je po tom pitanju podijeljena na sedam zona rizika, a prema toj podjeli ispada da je osiguravajućim kućama najrizičnije registrirati vozila krapinskih i zagrebačkih registarskih oznaka. Tako jedinstvena osnovica za izračun funkcionalne premije u kunama (koja je ujedno i osnovica za plaćanje obaveznog osiguranja osobnog vozila od 33 do 44 kw) u prvoj zoni, gdje su Slatina i Daruvar, iznosi 1.215 kuna, dok je u najskupljoj, sedmoj zoni, u kojoj su Zagreb i Krapina, ta ista osnovica za oko 75% veća i iznosi 2.142 kune!

Zagorski prijevoznici u neravnopravnom položaju

Kako smo se uvjerili, velik broj Zagoraca ne zna za te razlike, pa se i ne bune, no zagorski prijevoznici to i te kako dobro znaju i osjete. Zbog toga se već nekoliko godina bore da se taj sustav promijeni, jer, kako nam je rekao Damir Horvat, predsjednik Ceha prijevoznika pri Obrtničkoj komori Krapinsko-zagorske županije, budući da plaćaju skuplje osiguranje od svojih kolega iz nekih drugih dijelova Hrvatske, zagorski su prijevoznici u neravnopravnom položaju te je njihova konkurentnost na tržištu nerijetko upitna. Kako nam je pojasnio, za jedan tegljač od 300kw prijevoznik u Zagorju mora platiti 23.894 kune obaveznog osiguranja, odnosno oko 75% više nego njegov kolega u Slatini ili Daruvaru. Zagorski prijevoznik koji ima, na primjer, deset takvih kamiona, kaže Horvat, godišnje plaća za preko 100 tisuća kuna višu cijenu osiguranja, zbog čega su neki od njih počeli ozbiljno razmišljati da se «presele», odnosno, da registriraju svoje obrte ili tvrtke u gradovima u kojima je osiguranje najjeftinije.

«Ovakav sustav nema smisla»

-
Ne želimo da takav premijski sustav od sedam zona više funkcionira. On je napravljen negdje prije trideset godina. Naime, u ono vrijeme kad je netko kupio auto on se vozio u svom kotaru, u svojoj općini i vrlo se malo kretalo na dulje relacije. Danas jedno vozilo u istom danu može prevaliti puno županija, puno država i taj regionalni sustav po zonama uopće nema smisla. On nigdje ne egzistira, osim u Hrvatskoj – kaže Horvat, dodavši da je 2001. godine napravljena revizija premijskog sustava, ali da se nije diralo u premijski sustav od sedam zona rizika, osim što je varaždinska regija prebačena u višu zonu.

Taj premijski sustav, rekao je Horvat, određuje Hrvatski ured za osiguranje, kojeg su članovi sve osiguravajuće kuće u Hrvatskoj koje vrše osiguranje prometala, a potom ga, kaže, treba verificirati Ministarstvo gospodarstva.

Razgovori bez rezultata

S predstavnicima Hrvatskog ureda za osiguranje Horvat je razgovarao još prošle godine, ali taj razgovor, unatoč obećanju, do danas nije polučio nikakve rezultate, niti su iz Hrvatskog ureda za osiguranje stigle kakve povratne informacije.

-Konkretno, razgovarali smo s pomoćnicom direktora Hrvatskog ureda za osiguranje Katinom Kaleb. Ona se križala i smijala se jer je svjesna da taj premijski sustav ne valja. Složila se sa svime što sam ja ispričao, no ona je tamo samo djelatnik, a odlučuju predstavnici osiguravajućih kuća – kaže Horvat te naglašava da su i osiguravajuće kuće svjesne da taj sustav ne valja, ali da, budući je u pitanju novac, nisu zainteresirane za promjene.

-Svi znaju da taj sustav ne valja. Dešavalo se to da su osiguravajuće kuće, svjesne toga da to ne valja, jedno vrijeme davale svima onaj maksimalni popust od 50%. I to pri prvom osiguranju, što apsolutno nije u skladu s propisima. Mi želimo raditi u skladu s propisima i ne dovoditi se u situaciju da netko nekoga mora moliti ili tražiti neko drugo rješenje -kaže Horvat te dodaje da mu je u Hrvatskom uredu za osiguranje rečeno kako će se izraditi novi prijedlog, koji će biti dostavljen obrtnicima na raspravu, nakon čega bi se o njemu ponovo trebalo razgovarati.

Ništa od novog prijedloga

-Prije nego što izrade novi prijedlog mi nemamo što s njima razgovarati. Mi smo njima sve objasnili i iznijeli svoje argumente. Između ostalog, da nemamo jedinstveni nastup na hrvatskom tržištu, da su neka naša vozila samo u tranzitu kroz Hrvatsku ili vrlo malo u Hrvatskoj, da Zakon o tržišnom nadmetanju to ne dopušta i da ćemo tražiti mišljenje Ustavnog suda. Temeljem toga su rekli da će napraviti novi premijski sustav. Nisu napravili ništa –kaže Horvat, koji se nada da bi pritisak javnosti mogao polučiti neke rezultate i da će premijski sustav ipak biti promijenjen.

Zašto je za Zagorce najskuplje?

Kad je riječ o obaveznom osiguranju vozila, jedinstvena osnovica za izračun funkcionalne premije u kunama, koja je različita u svakoj od sedam zona i koja je u Zagorju i Zagrebu najviša, prema riječima Katine Kaleb, pomoćnice direktora Hrvatskog ureda za osiguranja, izračunava se na temelju odnosa isplaćenih šteta i ubrane, odnosno prihodovane premije u pojedinim registracijskim područjima.

Drugim riječima, odnos između količine novca kojeg osiguravajuće kuće isplate kao naknadu za nastale štete i količine novca kojeg prikupe uplatama obaveznog osiguranja, na krapinskom i zagrebačkom području za osiguravajuće je kuće nepovoljniji nego u ostalim dijelovima Hrvatske. Iako neki smatraju da to danas više nije tako, Katina Kaleb kaže da jest,

te naglašava da u to ulaze sve štete koje su napravila vozila s krapinskom registracijom bilo gdje u svijetu, unutar sustava zelene karte, a ne samo na krapinskom području.

«HANFA nije sklona odobriti promjene premijskog sustava»

Katina Kaleb, pomoćnica direktora Hrvatskog ureda za osiguranja, u telefonskom nam je razgovoru rekla kako ona osobno smatra da je Hrvatska premalo područje za podjelu na sedam zona, ali da o tome ne odlučuju niti ona niti Ured, već da u čitavoj priči glavnu riječ ima Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA).

-Taj dio više nije isključivo u našoj nadležnosti, nego i HANFA ima dobar dio odluke u svemu tome. Što se toga tiče, znate da je izašao novi Zakon o osiguranju i novi Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, prema kojima će od 1. siječnja 2008. godine nastupiti liberalizacija, a liberalizirali bi se i uvjeti i cjenici. Praktički će svako društvo moći postaviti svoje cjenike i svoje uvjete za osiguranje, s time da će minimum zajedničkog dijela morati ostati isti. S obzirom da bi ta liberalizacija trebala nastupiti za nešto više od godinu dana, koliko znam, HANFA baš i nije sklona prihvatiti i dati odobrenje na neke veće izmjene vezane uz premijski sustav, više je sklona zadržati postojeće stanje – rekla je Katina Kaleb dodavši da zbog toga i nije kontaktirala niti davala neke povratne informacije Obrtničkoj komori jer, kako je rekla, ni sama ne zna što da im kaže.

-Mi smo predlagali HANFA-i da se broj zona smanji, da se te zone strukturiraju drugačije nego što su sad strukturirane, međutim, nije imalo povratnog pozitivnog odjeka – kaže Katina Kaleb.

Naravno, pokušali smo doznati i što na sve ovo ima reći HANFA, no za sada nismo uspjeli. Naime, rečeno nam je da im pitanja dostavimo u pismenom obliku putem e-maila, što smo i učinili.

Piše: Ivan Kovačić

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook