Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORCI KAŽU: 'Drva su zakon, plin je preskup'

Pitali smo naše sugrađane kako će se oni grijati ove sezone


Stigla nam je jesen, početak je listopada, temperature su se spustile, osobito ujutro i navečer. Pred nama je duga zima, a time i duga sezona grijanja. Plin, struja ili drva? Najpraktičniji i ‘najčišći’ način nije uvijek i najpovoljniji, pa, iako su drva i dalje najjeftiniji energent, oko njih je i najviše posla. Ipak, sve više ljudi prelazi na grijanje drvima. Nekoliko zagorskih distributera plina pitali smo jesu li se mijenjale cijene i koliko imaju potrošača. - Sezona grijanja za individualne korisnike javne usluge počinje odlukom svakog pojedinca. Korisnici kotlovnica zajedničkog grijanja započinju sezonu odlukom predstavnika stanara i upravitelja zgrade sukladno regulativi koju su usvojili. Cijena plina zaključno do 31.03.2020. godine je definirana i nepromjenjiva za regulacijsko razdoblje. Trenutno imamo cca 4.950 korisnika – kažu u Plinu Konjščina. U Zagorskom metalcu kažu da većina njihovih korisnika ima svoj sustav grijanja, neovisan o drugima, pa ga mogu koristiti kada i koliko žele. - Također imamo priključeno i nekoliko zgrada s centralnim kotlovnicama no i one se mogu uključiti kad imaju potrebu za grijanjem, naravno uz uvjet da su tehnički spremne za sezonu grijanja. Naš plinski sustav je spreman za ogrjevnu sezonu, plina će biti dovoljno, a cijena plina ostaje ista kao i do sada – kažu u Zagorskom metalcu, koji ima oko 17 tisuća korisnika koji se griju na plin. Pitali smo i naše sugrađane kako će se oni grijati ove sezone.

Krešimir Kuntić, Zlatar Bistrica


 

Imam centralno na drva, imam i plin, ali pretežno na drva grijemo, tako je jeftinije. U dijelu gdje imam kancelariju, tamo grijem na plin. Imam svoju šumu i drva. Potrošim 15 do 18 metara drva u sezoni i toplo nam je. Na plin je nemoguće, kada sam cijelu kuću grijao na plin, došlo me 4000 kuna mjesečno, i više.

Ivanka Kovačić, Mihovljan


 

Grijemo kuću na drva. Kombinirali smo i plin, no kuća je katnica, pa smo imali oko 1600 kuna ratu mjesečno. Zato smo prešli skroz na drva.

Ivica Piškor Marušić, Lipovec


 

Grijemo kuću na drva, centralno. Oduvijek smo tako. Mogu i bojler na struju prikopčati, pa može tjerati cijeli sistem, no financijski to ne mogu podnijeti. O plinu niti ne razmišljam. Imam vlastitu šumu, pa mi je trošak još manji.

Željka Ilić, Zlatar


 

Grijem se na drva, drva su zakon. Imamo kuću na kat, s običnim pećima, ne centralno. Tako već godinama grijemo i zadovoljni smo. Nemam svoju šumu, drva kupujem, kubik je minimalno 1400 kuna. Ovisi kakva je zima, oko 3 do 4 metra drva minimalno potrošimo u sezoni.

Milivoj Šlibar, Cetinovec



Grijemo na plin, struju i drva, sve kombiniramo, ali centralno je na drva. Drva su ipak najpovoljnija. Kad je manje zima, uključim i malo plin ili struju, tako da ove sezone još nismo počeli trošiti drva. Imamo svoju šumu. Za sada još za par godina imam dosta drva iz svoje šume. U sezoni se potroši oko 20 metara drva.

Gabrijel Sokol, Gornja Batina


Počeli smo već grijati, imamo doma malo dijete. Imamo centralno na drva, a sada slažem solarno grijanje, bar za toplu vodu. Drva nam prosječno za sezonu treba dosta, velika je kuća, 16 radijatora, pa nam treba 16 do 20 metara. Ipak, imamo svoju šumu, pa nije problem. Plin je ipak preskup.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook