Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci ove godine s dvije berbe

Autor: Mladen Mandić
Od 27.618 hektara obradivih poljoprivrednih površina u Krapinsko - zagorskoj županiji, 2080 hektar


Autor: Mladen Mandić

Od 27.618 hektara obradivih poljoprivrednih površina u Krapinsko - zagorskoj županiji, 2080 hektara ili 7,53 posto su vinogradi. Zagorski vinogradi čine nešto više od devet posto svih zasađenih vinograda u Hrvatskoj. Zbog iznimno kišne godine, kašnjenja vegetacije i malo sunčanih dana, Zagorci bi ove godine u većini vinograda mogli imati dvije berbe.

I to ne zbog obilnih količina grožđa, nego zbog očekivana botritisa, odnosno truleži što nastaje zbog mnogo vlage. A u glavnoj meteorološkoj postaji u Krapini rekli su kako je ove godine bilo čak deset kišnih dana više nego lani. Prošle je godine tako u lipnju, srpnju i kolovozu u Zagorju palo 94,9 litara po četvornomu metru, a ove godine gotovo tri puta više - 251,3 litara.

Dipl. ing. Nenad Kantoci iz Poljoprivredno - savjetodavne službe Krapinsko - zagorske županije rekao je kako će se ove godine berbe odgoditi do kraja rujna, za razliku od prošle godine kad su prve berbe ranijih sorata, primjerice portugisca i chardonnayja počele već potkraj kolovoza. Grožđe će se u većini zagorskih vinograda brati između 1. i 15. listopada, a to je dva, tri tjedna poslije nego lani.

- Većina Zagoraca grožđe gotovo uvijek pobere malo prerano. Ovogodišnji će početak berbe nekih sorata umnogome ovisiti o broju sunčanih dana do početka berbe, no sasvim će sigurno to biti dva do tri tjedna poslije nego što je uobičajeno. Kako je ova godina bila iznimno kišna, zdravstveno stanje zagorskih vinograda zbog nedovoljnih zaštita mnogo je gore nego lani pa će vjerojatno mnogim vinogradima grožđe početi trunuti prije berbe.

Stoga svim takvim vinogradarima preporučujemo dvije berbe. Prvo neka poberu grožđe koje je počelo trunuti, a ono zdravo neka ostave što je moguće dulje kad će većom koncentracijom šećera i vina postati kvalitetnije - rekao je dipl. ing. Nenad Kantoci.

Dodao je i kako je sad posljednji trenutak da se u vinogradima obavi i posljednja zaštita protiv truleži - switchom, mytosom ili teldorom kojima je karencija oko tri tjedna. Za tretiranje ronilanom kojemu je karencija 50-ak dana i za prskanje bakrenim fungicidima već je kasno jer bi tako bilo moguće otežano vrenje.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook