Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci se tri i pol puta više ubijaju od Zagorki

U posljednjih pet godina u Zagorju si je život oduzelo 267 osoba, a zabilježeno je i 80 pokušaja samoubojstava. Kako su


U posljednjih pet godina u Zagorju si je život oduzelo 267 osoba, a zabilježeno je i 80 pokušaja samoubojstava. Kako su ti podaci doista alarmantni, PU krapinsko-zagorska ovih je dana na zahtjev Županijskog poglavarstva napravila analizu kako bi se socijalnim mjerama pokušalo barem malo ublažiti tako crne brojke.


Prema spolu život si je oduzelo 206 muškaraca i 61 žena, što znači da su muškarci gotovo tri i pol puta skloniji samoubojstvu od žena. Najčešće se život u Zagorju, i to u gotovo 80 posto slučajeva, oduzima vješanjem. Pucanjem iz vatrena oružja ubilo se 7,5 posto Zagoraca, trovanjem četiri posto, bacanjem s građevine 2,2 posto, a eksplozijom ručne bombe i pištoljem za omamljivanje životinja 1,5 posto ljudi.

Najveći broj samoubojstava, gotovo 40 posto, učini se u gospodarskim objektima, zatim u obiteljskim kućama, dvorištima i šumama. Zagorci se najčešće ubijaju početkom proljeća, u travnju ubilo se 33 ljudi, a najmanje samoubojstva bilježi se u siječnju - 11.

Po danima prednjače srijeda i petak sa po 43 samoubojstva, a najmanje ih se ubija nedjeljom. Gotovo četvrtina samoubojica su duševni bolesnici, a kao motivi slijede tjelesna bolest u 15 posto slučajeva te alkoholizam u deset posto.

Zanimljivo je i da veličina pojedinih gradova i općina, odnosno broj stanovnika nije odlučujući i za ukupan broj samoubojstava. Tako samoubojstvima prednjači mala zagorska općina Desinić sa 19 slučajeva, Bedekovčina sa 18 i Zlatar sa 15, a najmanje slučajeva zabilježeno je u Kraljevcu na Sutli - samo dva te u Đurmancu tri.

Večernji list/Zagorje.com

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook