Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci su lani Hitnu zvali čak 14.742 puta, a u dva slučaja fizički su napali njezine djelatnike


Iza Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko - zagorske županije radna je i aktivna godina. U 2023. godini na broj 194 zaprimljeno je ukupno 33.290 poziva, od čega 14.742 poziva za hitnim intervencijama. 4.426 poziva odnosi se na pacijente kojim je dan savjet od strane dispečera u Medicinskoj prijavno ¬ dojavnoj jedinici, a 13.908 poziva odnosi se na ostale informacije koje su date pacijentima. 214 poziva karakterizirano je kao uznemiravanje.

Najčešće dijagnoze
- Ukoliko ukupan broj poziva usporedimo s 2022. godinom, kadaje zabilježeno 33.423 poziva, vidimo da je 2023. godine zaprimljeno 133 poziva. Najveći broj poziva upućen nam je radi akutnog pogoršanja kronične bolesti, potom nezgode te nemogućnosti korištenja zdravstvene zaštite redovnim putem – kaže ravnatelj Zavoda Krešimir Božić.

Dodaje da su najčešći razlozi poziva, po učestalosti simptoma, visok krvni tlak, vrtoglavica, slabost, otežano disanje, mišićno- koštana bol, vrućica, psihičke smetnje i smetnje ponašanja te alergijske reakcije (najčešće na ubode insekata), mučnina i povraćanje te vanprometne ozljede. Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije u 2023. godini imao je ukupno 22.313 intervencija, od čega na terenu 14.371 iii 64 %, a u prostorima za reanimaciju 7.942 ili 36 %. Ukupno gledajući, najveći broj intervencija odnosno obrađenih pacijenata na terenu i prostoru za reanimaciju bilo je u Sjedištu Zavoda u Krapini i to 4.168, a najveći broj intervencija na terenu imala je lspostava u Zaboku, 2.440.

- U odnosu na 2022. godinu bilježimo smanjenje od 7 % pacijenata koji su tražili uslugu hitne medicinske sluzbe. Najčešće zastupljene dijagnoze su nam hipertenzija, infekcije, organski mentalni poremećaji, anksiozno depresivni poremećaji, alkoholizam, bolesti srca, degenerativne bolesti misićno koštanog sustava te alergije. Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske zupanije sukladno indikatorima rada posebno prati broj pacijenata kod kojih je provedena reanimacija odnosno oživljanje. Ukupan broj srčanih zastoja u 2023. godini je 319 iii 1.4 % od ukupnog broja obradenih pacijenata, s time da je oživljavanje provedeno kod 137 pacijenata, od čega je uspješno reanimirano 27 pacijenata (20 %). U 2023. godini bio je neuobičajeno velik broj teških alergijskih reakcija na ubod insekata u ljetnim i jesenskim mjesecima, čak i sa smrtnim ishodom – ističe Božić.


Jednake šanse za preživljavanje svima
Što se tiče vremena od prijema poziva do dolaska pacijentu, prosječno odzivno vrijeme na razini ispostava i sjedišta je 15 minuta, čime Zavod slijedi standarde suvremene hitne medicine koji propisuje odzivno vrijeme za ruralna podrucja od 20 minuta.

- Odzivno vrijerne nam je za oko pola minuta kraće u odnosu na proteklu godinu. Moram naglasiti da je posljednjom Mrežom hitne medicine iz 20 I6. godine i dodatnim financiranjem timova u Klanjcu i Konjščini od strane Krapinsko¬ zagorske zupanije, samo u 2023. godini u iznosu od 452.348 eura, postignuto da su nam sve ispostave i sjedište sada imaju odzivno vrijeme unutar 20 minuta od prijema poziva do dolaska pacijentu, čime se svim stanovnicima ove županije daje jednaka mogućnost za preživljavanje – ističe Božić.

Budući da je donesena nova Mreža hitne medicine, za ovu godinu predvida se financiranje navedenih timova u Klanjcu i Konjščini od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Navedenom Mrežom predviđeno je još pet timova T2 u Zaboku, dodaje. A da djelatnicima Hitne nije lako, u raznim vidovima njihovog posla, dobro je poznato. Sve se češće u medijima može čuti o fizičkim napadima pacijenata na djelatnike Hitne. To je, na žalost, nešto što se događa i u našoj županiji, pa tako Božić kaže da su zabilježena čak dva fizička napada na djelatnike hitne medicinske službe.

Ulaganja
U pogledu ulaganja u 2023. godini svakako valja navesti da su nam pristigla dva vozila hitne medicinske sluzbe u iznosu od 200 tisuća eura, a ovih dana čekamo isporuku još jednog vozila naručenog prošle godine vrijednosti 150 tisuća eura, koja su financirana decentraliziranim sredstvima Krapinsko-zagorske županije. Zavod za hitnu medicinu KZŽu svom voznom parku sada raspolaže s 18 potpuno opremljenih vozila hitne medicinske sluzbe sa svom potrebnom opremom, a prosječna starost voznog parka iznosi 4,5 godine. Uz navedena vozila, u sklopu europskog projekta CRO-Sl –SAFE, jedno naše vozilo preuređeno je u vozilo za tzv. velike nesreće, čija vrijednost uređenja i opremanja je iznosila 66.000 eura. 0 tome koliko se radi zasigurno govori i podatak da su naša vozila u 2023. godini prešla gotovo 600.000 kilometara. Nas osnivač svake godine izdvaja i decentralizirana i izvorna sredstva za nabavu opreme. U 2023. godini započeto je s projektiranjem zgrade sjedišta Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske zupanije u Krapini. Zavodu su osigurana sredstva u 90 postonom iznosu za izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju buduće zgrade sjedišta Zavoda u Krapini u vrijednosti od 128.689.28 EUR, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. podkomponente C2. l. ,.Jačanje kapaciteta za izradu i provedbu javnih politika i projekata"". Preostalih 10 posto učešća ce nam osigurati Krapinsko-zagorska zupanija – kaže Božić, dodavši da se prošle godine mnogo ulagalo i edukaciju djelatnika, tečajeve i usavršavanja. -

Na specijalizaciju iz hitne medicine uputili smo naša tri liječnika, a na novu specijalizaciju prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine osam prvostupnika/ca sestrinstva, a za financiranje navedenih specijalizacija, ostvarit cemo sredstva od Europske unije – ističe. U 2023. godini stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zastiti koje predvidaju da djelatnosti sanitetskog prijevoza obavljaju isključivo županijski zavodi za hitnu medinu. - Stoga smo u 2023. godini obavili pripremne radnje za prelazak djelatnosti sanitetskog prijevoza s Doma zdravlja Krapinsko-zagorske zupanije na Zavod, koji bi po dobivanju rješenja Ministarstva zdravstva RH početkom 2024. godine trebao prijeći u nasu ustanovu. Radi se o dodatnih 68 djelatnika, s 38 vozila – zaključuje ravnatelj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook