Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORCI SU OPET IZIGRANI: "Kome više vjerovati u ovoj državi?"


Prema važećem Zakonu o sustavu obrane od tuče, sustav obrane od tuče trebao je početi s radom 01. svibnja, ali nije.  Početkom lipnja, Državni hidrometeorološki zavod rekao nam je kako će obrana od tuče početi 15. lipnja, ignorirajući naše pitanje kako je moguće da državne institucije, kao što su DHMZ i Ministarstvo poljoprivrede, ne poštuju i ne provode zakone Republike Hrvatske.

Naime, na naš upit, voditeljica Službe za odnose s javnošću Državnog hidrometeorološkog zavoda, Kornelija Špoler Čanić, pismeno nam je odgovorila kako će operativna obrana od tuče započeti 15. lipnja 2023. i to ne samo na području Krapinsko – zagorske županije, već na cijelom branjenom području, odnosno, na području dvanaest županija i Grada Zagreba.

- Provedena je javna nabava za potrebne količine otopine srebrovog jodida koja je testirana te se trenutno dostavlja poslužiteljima generatorskih postaja. Završeno je servisiranje uređaja za gašenje požara te su pripremljeni ugovori za 600 operatora prizemnih generatora. Zbog kontinuiranog smanjenja financijskih sredstava za realizaciju operativnih poslova obrane od tuče te nejasnu sudbinu Zakona o sustavu obrane od tuče, ove je godine bilo nužno osigurati dodatne financijske izvore prije provođenja navedenih aktivnosti te je za operativnu obranu od tuče u 2023. izdvojeno 1,256 milijuna eura poreznih obveznika – odgovorila je Špoler Čanić na naš upit.

Kako je danas 15. lipnja, kontaktirali smo predsjednika Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske, Josipa Salatka, kako bismo provjerili je li operativna obrana od tuče počela.

- Naravno da nije. Ne samo da nije počela, nego nisu servisirani ni svi prizemni generatori, jer, navodno, nema dovoljno rezervnih dijelova, ljudstva, niti vozila. Uostalom, nisu nam isporučili niti otopinu srebrovog jodida, niti su sklopili ugovore s nama operatorima prizemnih generatora. Tako da ispada da je bila laž da će obrana od tuče početi danas. Zagorci su opet izigrani. Kome više vjerovati u ovoj državi, kad ne možeš vjerovati institucijama? – rekao nam je Josip Salatko, dodavši kako prema njegovoj procjeni, da bi DHMZ odradio sve što treba, kako bi operativna obrana od tuče mogla početi, treba još barem desetak dana.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook