Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci više ne moraju na dijalizu u Zagreb

Svi zagorski bolesnici koji su morali nekoliko puta tjedno odlaziti na hemodijalizu u Zagreb, mogu odahnuti. Naime, sada


Svi zagorski bolesnici koji su morali nekoliko puta tjedno odlaziti na hemodijalizu u Zagreb, mogu odahnuti. Naime, sada tu uslugu mogu dobiti u Centru za dijalizu Poliklinike IDC otvorenome pri Općoj bolnici Zabok.

Najsuvremeniji uređaji

Tamo je prije dva mejseca počeo raditi, a prošli je petak predstavljen javnosti, vrlo vjerojatno jedan od najsuvremenijih centara za dijalizu u ovome dijelu Europe. Riječ je o prostoru od 747 četvornih metara projektiranom isključivo za hemodijalizu i opremljenog prema najvišim standardima, naglasio jepredstavnik invetsitora, predsjednik uprave Euromedica za Hrvatsku dr. Ivan Švajger.
„ Zahvaljujući lani potpisanom partnerstvu između Bolnice i Županije, početkom ove godine ušli smo u ovaj prostor, ekipirali zdravstvene djelatnike i opremila ga najsuvremnijomim medicinskim uređajima za pružanje usluga hemodijalize. Umjesto protokolarnig otvaranja, odmodlučili smo odmah početi s radom i pružati pacijentima svoje usluge „, rekao je dr. Švajger. Ovo je treći centar za dijalizu napodručju Hrvatske koji je ustrojen po principu javno privatnog partnerstva, a koji se pokazao, napomenuo je Švajger, kao idealan model suradnje javnog sektora i privatnog investitora u zdravstvu.

Uskoro magnetska dijagnostika

„ Veseli me što više nema ni jednog bubrežnog bolesnika s područja Krapinsko – zagorske županije koji bi morao na dijalizu u Zagreb ili na neko drugo udaljenije mjesto, jer sada vrhunsku usluga mogu dobiti kod kuće. Potonje partnerstvo je dobitna kombinacija za sve , a uskoro će u bolnici biti otvoren i odjel za magnetsku dijagnsotiku i tretmane, što će i na tom području liječenja, ali i preventive, znatno proširiti lepezu zdravstvenih usluga OB Zabok „, kazao je zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić. Predstavljanju Centra je kao posebna gošća zamjenice župana za društvene djelatnosti Sonje Borovčak, u javnosti poznate po gorljivoj borbi za gradnju nove bolnice na Bračku, prisustvovala Barbara Tandarić, dugododišnja bubrežna bolesnica koja je četvrt stoljeća morala putovati u Zagreb na dijalizu.Nakon vrlo emotivnog govora gospođe Tandarić, voditeljica Centra dr. Elena Milutinović goste je provela Centrom u kojemu se trenutno liječi 31 pacijent ( planirani dnevni kapicitet je 44 bolesnika) i koji više izgleda kao luksuzni hotel : svaki pacijent ima svoj LCD televizor, minimalističko uređenje; nego na zdravstveni prostor kakve smo navikli gledati u našim bolnicama.

Tekst i snimka : Zoran Gregurek

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook