Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorje i Zagreb ostali bez obrane od tuče

Na području Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba i dalje traje kriza u protugradnoj obrani. Usprkos


Na području Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba i dalje traje kriza u protugradnoj obrani. Usprkos brojnim javnim apelima i poslanim dopisima na razne državne adrese, raketari i dalje nisu postigli ništa.

Zbog niskih naknada i dugogodišnjeg ignoriranja od strane mjerodavnih raketari su već za 1.lipanj najavljivali štrajk, no do prekida rada nije došlo jer su nadležnima dali dodatni rok od 15 dana za rješavanje problema.

Međutim, u tom ih je vremenu kontaktirao tek Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora i njegov predsjednik Božidar Pankretić, obećavši im da će uskoro sazvati sastanak svih strana.

Potpišite ugovore!

Da se kraj krize ne nazire, pokazali su i dopisi Državnog hidrometeorloškog zavoda, krovne organizacije, u kojima su ovih dana na adrese raketara došli ponovno identični ugovori, isti oni koje su ranije odbili potpisati.

Za raketare je uslijedio daljnji šok, kada su pročitali u pismu, koje je potpisao ravnatelj DHMZ Ivan Čačić, da im se neće isplatiti naknade za protekli rad ukoliko neće potpisati ugovore.

–Pitamo se kako nas je DHMZ smio zadužiti s raketama i otopinom, eksplozivnim tvarima s kojima svakodnevno radimo. Kako su nam smjela biti izdana naređenja za ispucavanje raketa i paljenje generatora- pita se Danica Habulin, raketarka iz Novog Golubovca, koja u ime svih raketara ovog područja govori da je ovakav stil pregovaranja obična ucjena. Istodobno, i dalje ih ljuti činjenica da ih nadležni nikada nisu pozvali na razgovor, iako na njihove adrese dopise šalju već godinama. –Ako smo mi ugovorna strana, onda bi bilo u redu barem nas saslušati- govori Danica, te napominje da se radi tek o dvjesto kuna povećanja, što je mala naknada za ovaj odgovoran i zahtjevan posao.

Pitanje odgovornosti

-Nismo naravno očekivali pohvale što smo Bogu hvala, uspjeli obraniti naše područje od većih šteta, no nikako nismo očekivali ovakav stav od državnog dužnosnika glavnog odgovornog za provođenje obrane od tuče u Hrvatskoj- dodaje Danica, koja smatra da raketari neće biti odgovorni ukoliko dođe do većih materijalnih šteta na usjevima. Rasplet situacije čeka i raketar iz Bedekovčine Josip Granc, koji se ipak nada da do štrajka neće doći i da će se postići nekakav kompromis. Zagorski raketari vjeruju da će ih podržati i njihovi kolege iz ostalih županija, jer svi dijele istu sudbinu.

-Mi smo i dalje otvoreni za razgovor i sa DHMZ-om ali uz arbitražu nekog nadležnog tijela. U DHMZ, kao u partnera u ugovoru o provođenju obrane od tuče, izgubili smo na žalost svako povjerenje- stoji u njihovom posljednjem dopisu.

DHMZ ima alternativne planove

U DHMZ doznajemo kako su u slučaju štrajka u pripremi alternativni planovi, a ukoliko će postojeći raketari zaista prestati raditi, neslužbeni je podatak da će se tražiti novi. Do komentara ravnatelja Ivana Čačića nismo uspjeli doći, budući da se nalazi na putu, a kako smo doznali od jednog savjetnika u DHMZ, jedino je ravnatelj ovlašten davati izjave za medije. Međutim, potvrđeno nam je kako će se bez potpisanih ugovora, stopirati i isplata naknada. Prema posljednjim informacijama ovih se dana treba održati i sjednica Odbora za poljoprivredu, s temom protugradne obrane u Hrvatskoj.

Haban

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook