Prethodni članak
Sljedeći članak

"Zagorje je Divlji zapad"

Roditelje donjostubičkih učenika viših razreda čiji su domovi od škole udaljeni manje od 5 kilometara, neugodno je iznen


Roditelje donjostubičkih učenika viših razreda čiji su domovi od škole udaljeni manje od 5 kilometara, neugodno je iznenadila vijest da se njihova djeca od ove školske godine više neće moći voziti školskim autobusom.


Pravo na prijevoz autobusom kojeg plaća Županija imaju samo učenici nižih razreda koji su od škole udaljeni tri i više kilometara te učenici viših razreda udaljeni pet i više kilometara. Učenicima od 5. do 8. razreda koji stanuju na manjoj udaljenosti godinama nitko ne plaća prijevoz, no prijevoznici su im do sada izlazili u susret i prevozili ih jednako kao i drugu djecu koja na to imaju pravo.

Djeca na cesti

-Ove školske godine netko nas je prijavio policiji koja sada svakodnevno vrši kontrolu te smo upozoreni da će, nastavimo li po starom, protiv nas biti podnesena kaznena prijava. Naime, prema propisima u autobusu ne smije biti više djece nego što je sjedećih mjesta- pojasnila je roditeljima na masovnom roditeljskom sastanku ispred «Stubaki prijevoza», Vesna Torta.

Zabezeknuti su roditelji, posebno nakon što su čuli kako Općina Stubičke Toplice samoinicijativno takvim učenicima plaća prijevoz, zatražili da se u financiranje prijevoza uključi i grad Donja Stubica. -Uz ovako gust promet djeca će nam svakodnevno biti u opasnosti. Osim toga dolazi zima, mrak sve ranije pada i svi znamo kako su nam ceste loše očišćene od snijega. Kako će djeca u takvim uvjetima pješačiti s torbama teškim i do 8 kilograma- pitali su gnjevni roditelji koji su spremni radi sigurnosti djece i sami plaćati prijevoz.

Nakon roditeljskog sastanka o istoj su temi raspravljali i članovi donjostubičkog Gradskog poglavarstva te su se načelno složili da će pomoći u financiranju prijevoza, a nakon dodatnih razgovora s prijevoznikom «Stubaki prijevozom», definirat će i u kojem iznosu.

Činjenica je da bi prijevoz trebalo platiti za 76 učenika, a cijena karte po učeniku iznosi 140 kuna, pa bi Grad mjesečno po tom pitanju trebao izdvojiti oko 10.600 kuna, odnosno godišnje oko 95.000 kuna, što je prema mišljenju članova Poglavarstva prilično opterećenje za proračun.

Prosvjed protiv taksista

-Dosta nam je nelojalne konkurencije u javnom cestovnom prijevozu i rada na crno naših dojučerašnjih kolega koji su sada u mirovini. Posebno smo ogorčeni na taksiste koji se uredno služe autobusnim stajalištima i ukrcavaju putnike minutu, dvije prije dolaska autobusa. Naši su vozači sve ljući i nerijetko ulaze u verbalni sukob s taksistima koji bi, nastavi li se ovakva situacija, mogao prijeći i u fizičke okršaje. Iako smo sa svojim problemima upoznali poslodavce koji su o tome izvijestili nadležna tijela, nikakvih pozitivnih promjena nema. Tome moramo stati na kraj, a ovaj prosvjed tek je prvi korak- rekao je sindikalni povjerenik «Presečki grupe», Josip Gabud u ime vozača «Presečki grupe» koji su u ponedjeljak u znak prosvjeda točno u podne zaustavili svoje autobuse na 15 minuta, tamo gdje su se zatekli.

Podršku sindikalno organiziranim vozačima autobusa Presečki grupe dao je matični Sindikat prometa i veza Hrvatske u kojem su svjesni mnogobrojnih problema ne samo zagorskih vozača autobusa, posebno kada su u pitanju nelojalni auto taksi prijevoznici koji uglavnom sa svojim kombi vozilima u koja se nerijetko nagura i više od deset putnika prometuju bez uključivanja taksimetra i izdavanja računa uz plaćanje minimalne naknade za koncesiju. Osim taksista kojima su izdane koncesije, upozorava sindikalni povjerenik Presečki grupe, sve je više onih koji nemaju nikakvu dokumentaciju za obavljanje prijevoza, niti imaju vozila koja zadovoljavaju uvjete za obavljanje taksi prijevoza, a unatoč takvom stanju, čini se da ih ne kontrolira niti policija, ni inspekcija, poreznici, jedinice lokalne samouprave niti druga nadležna tijela. -Teško radimo, ugađamo i borimo se za svakog putnika kako bi osigurali egzistenciju svojim obiteljima, stoga je krajnje vrijeme da se usprotivimo i upozorimo javnost na nelojalnu konkurenciju koja nam uzima kruh- rekao je Gabud u ime ogorčenih vozača autobusa Presečki grupe.

Demanti taksista

Nakon prosvjeda vozača autobusa oglasili su se i zagorski mali prijevoznici osporavajući optužbe izrečene na njihov račun. –Najveći problem prema našem mišljenju, a u ovom su poslu neki i više od 15 godina, nastao je kada je prošle godine Presečki izgubio prijevoz školaraca. Do tada su se autobusne linije bazirale na rasporedima školske djece, pa su se s djecom, za koju je plaćalo nadležno Ministarstvo, vozili i ostali putnici. To doduše nije bilo potpuno zakonito, ali je bilo uigrano. Tada je Presečki dignuo školski prijevoz za 16 %, pa je Županija pozvala nas male prijevoznike na sastanak i pitala da li možemo pokriti cijelu županiju. Naravno, da smo mi na to pristali, pa je županija Presečkom dala otkazni rok od mjesec dana i nakon toga njegove su linije postale nerentabilne- ispričali su nam taksi prijevoznici grada Zlatara, koji su napomenuli kako je nakon gubitka školske djece, Presečki ukinuo većinu linija koje su do tada prometovale na zlatarskom području, a uskoro je i prodao autobusni kolodvor, tako da je grad Zlatar nakon 40-ak godina, na veliko ogorčenje građana, ostao bez Autobusnog kolodvora, kojeg su zamijenila dva ugibališta.

–Oni tvrde da mi mali prijevoznici obavljamo prijevoz ispred autobusnih linija, odnosno da kupimo putnike neposredno prije dolaska autobusa, a pravo stanje stvari je da većina nekadašnjih autobusnih linija uopće više ne prometuje. Pa kako onda uzimamo njihove putnike, kad autobusa uopće nema, kao što je primjer Belec za koji više uopće nema autobusne linije- dodaju zlatarski prijevoznici. Neopravdanim smatraju i tvrdnje da posluju nezakonito, odnosno bez izdavanja računa. –Mi svi imamo prijavljene obrte, plaćamo davanja i sve ono što prema Zakonu moramo. Imamo uredne koncesije i taksimetre, što redovite inspekcije i kontroliraju. Zakonski, imamo utvrđenu cijenu prijevoza unutar grada Zlatara, a sve izvan je slobodna pogodba, a što se tiče davanja, tko koliko zaradi, toliki su mu i davanja, i u tome se ne razlikujemo od Presečkog- ističu taksisti koji navode da je problematika malih taksi prijevoznika prisutna na nivou cijele Hrvatske, a ne samo Zagorja.

Može se biti i mali i lojalan i uspješan

-Taksi prijevoznici kupe putnike po zaselcima i voze ih praktično pred njihove kuće. Zato im uspijeva preuzimati putnike većim prijevoznicima. Nema ih tko kontrolirati jer za cijelu županiju imamo jednog inspektora, kojeg svi znaju, pa si i dojavljuju gdje je, a i da bi ih stigao sve kontrolirati, trebao bi biti kao leteći Holandez - kaže Vesna Torta koja sa suprugom Ivanom već godinama gradi poduzeće Stubaki prijevoz, u kojem radi i njihov sin Matija.

– Prodaju mjesečne karte koje nisu jeftinije od drugih (a i nisu prave mjesečne već neki divlji papir), a račune neki pišu rukom na komadu papira- zgranula nas je tim podatkom, koji uz sve drugo potvrđuje njen, a i opći dojam da na zagorskim cestama nema nikakvog reda.

– To je Divlji zapad. Ako se ukinu redovne linije, nastat će totalni kaos. Neki kombijima non stop voze ture koje ne smiju i doista nekih par minuta prije Presečkog kupe njegove potencijalne putnike. Prema pravilima, kombi može pokupiti putnika u nekom zaselku i odvesti ga, primjerice, do Zaboka, ali ne smije ga vratiti jer to je onda linija, za što oni nemaju dozvolu- pojašnjava Vesna Torta, prema čijem saznanju na području Zagorja radi 30-ak tzv. taksista, koji su Zagorju potrebni, ali pod uvjetom da se svi drže pravila i zakona.

–Reda bi bilo kad bi takvima skinuli tablice i lupili im velike kazne. Neki rade po propisu, neki ne. Takve treba eliminirati jer ovo je već godinama jedan od gorućih problema županije, kojim nikako da se netko ozbiljno pozabavi- kaže Vesna, čije je malo prijevozničko obiteljsko poduzeće jedan od rijetkih pozitivnih primjera da se može biti lojalan velikima i opet dobro poslovati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook