Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorje na milost i nemilost vremenu!

Iako su od početka svibnja počeli obavljati svoje radne zadatke, raketari Krapinsko-zagorske, Zagrebačke županije i Grad


Iako su od početka svibnja počeli obavljati svoje radne zadatke, raketari Krapinsko-zagorske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba nisu potpisali ovogodišnje ugovore. Ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, koje su uputili Državnom hidrometeorološkom zavodu i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, 1.lipnja prestat će s radom.


´Nitko nas ne sluša´

Nepotpisivanjem ugovora izražavaju svoje nezadovoljstvo naknadama koje se nisu mijenjale osam godina, a za koje smatraju da su nesrazmjerne zahtjevnom poslu koji svakodnevno obavljaju. –Na ovaj smo problem upozoravali još od kraja prošle sezone, no očito je da naš glas nitko nije poslušao niti uvažio. Naše primjedbe se ignoriraju- smatra Zlata Jelečki iz konjščinskog naselja Galovec, raketarka s desetogodišnjim stažom. Zbog zahtjevnosti posla, 24-satnog dežurstva uz radio prijamnike, često kasnog lijeganja u krevet i neprestanog praćenja vremenske prognoze, raketari su DHMZ uputili zahtjev za povišenjem naknada, koje sada iznose 770 kuna mjesečno, za 30 posto. Međutim, ponuđeno im je tek šest posto, što su ocijenili potcjenjivačkim odnosom i odbili.

–Mi smo obavezni 24 sata dnevno biti kod kuće. Nikam ne možemo ići. Kad se sprema nevrijeme, moramo ići na raketarske kućice, bez obzira koji dio dana ili noći bio- pojašnjava Zlata ogorčenost ljudi, koji u vrijeme poljoprivredne sezone budno dežuraju nad usjevima. Također, raketari moraju sami čistiti okoliš lansirnih i generatorskih kućica, kositi i sjeći drveće i granje, te se brinuti o stanju generatora.

Strpljenje na kušnji

–Povišica, koju su nam dali nakon osam godina ignoriranja porasta troškova života, proširenja naših poslova i obaveza, te potpunog zanemarivanja svih naših prijedloga i zahtjeva, zaista je stavila na kušnju naše strpljenje- opisuje nam dalje Zlata nezadovoljstvo raketara, koje je tim veće, budući da su prije tri godine dotadašnjim obavezama generatorskih i lansernih postaja dodani i poslovi vezani uz tučomjere, bez ikakve dodatne naknade.

–Sada ispada da više obaveza i poslova podrazumijeva manju naknadu, dok primjerice oni koji imaju samo tučomjere dobivaju 110 kuna za to- govori. U ugovoru, koji su ove sezone raketari odbili potpisati, ima još niz nelogičnosti koje više ne žele tolerirati, a između ostalog žale se i na višemjesečna kašnjenja naknada.

–Nismo odustali od posla, radimo, ispunili smo testove, ali tako više ne možemo. Prošle godine su nepotrebno mijenjali lansere i farbali stanice, i za to utrošili hrpu novaca, a kad mi tražimo povećanje naknada, onda se pravdaju da nemaju sredstava- ljuti se Zlata. U mjesec dana na adrese 28 zagorskih raketara nije došao nikakav odgovor, iako su se obraćali i ministru Čobankoviću i njegovom ministarstvu.

Ukoliko odgovor ne stigne kroz nekoliko dana, zagorske poljoprivredne površine bit će prepuštene milosti vremena.

Haban

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook