Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorje očima umjetnika kojima je kaj u srcu

U Hrvatskom zagorju bogatom kulturnoumjetničkom baštinom postoji i mnogo likovnih stvaraoca čija umjetnost se gotovo nik


U Hrvatskom zagorju bogatom kulturnoumjetničkom baštinom postoji i mnogo likovnih stvaraoca čija umjetnost se gotovo nikad ili rijetko mogla vidjeti na jednome mjestu. Na inicijativu likovnih umjetnika Ivana Tuđe i Darka Varge 1996. osnovan je organizacijski odbor 1. zagorskog likovnog salona s ciljem da umjetnici Zagorja pokažu svoje stvaralaštvo.

Odlučeno je da salon bude trijenalna manifestacija u kojoj će pravo izlaganja imati samo oni umjetnici koji su rođenjem ili životom vezani za Hrvatsko zagorje.

Zagorski likovni salon posljednjih je godina prerastao u najveću likovnu manifestaciju u našoj županiji. Ovogodišnji četvrti likovni salon održat će se od 5. svibnja do 15. lipnja ove godine. Pravo sudjelovanja imaju likovni umjetnici koji su rođenjem, životom, radom ili nečim drugim vezani za Hrvatsko zagorje.

Salon je ove godine otvoren i za umjetnike čija su djela tematski vezana za Hrvatsko zagorje: u slikarstvu, kiparstvu, grafici, fotografiji i ostalim vidovima likovnog izražavanja.

Zbog nekih nesuglasica između organizatora i ministra Bože Biškupića za sada je neizvjesno hoće li Ministarstvo prihvatiti pokroviteljstvo. Viktorija Krleža, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, i Vesna Kunštek, kustosica u Galeriji, nadaju se potpori Ministarstva, Grada Krapine i Županije kao i drugih sponzora kako bi se mogle osigurati novčane nagrade autorima najboljih radova.

Gradonačelnik Krapine Josip Horvat nije želio komentirati odnose kulturnih djelatnika grada sa Ministarstvom kulture. Iako još nije odlučeno, Horvat vjeruje da će ministar Božo Biškupić prihvatiti pokroviteljstvo 4. zagorskog likovnog salona. U tom slučaju lakše bi se osigurale nagrade za autore najboljih djela.

Radove za izlaganje kao i najbolje odabire stručni ocjenjivački sud u sastavu Branka Hlevnjak, likovna kritičarka, Dora Kovačević, ak. kiparica, i Stanko Špoljarić, likovni kritičar. Prva je nagrada osam tisuća kuna, druga pet tisuća kuna i treća tri tisuće kuna.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook