Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorje se sve više vraća poljoprivredi


Danas više nije dovoljno biti samouki poljoprivrednik. KZŽ i zagorske poljoprivredne udruge školuju poljoprivrednike z



Danas više nije dovoljno biti samouki poljoprivrednik. KZŽ i zagorske poljoprivredne udruge školuju poljoprivrednike za proizvođače mlijeka i povrća.

Želite li postati pravi proizvođač mlijeka ili proizvođač povrća, za to vam danas treba škola. Da bi zagorske poljoprivrednike naučili 'novim tehnikama' bavljenja poljoprivredom Krapinsko-zagorska županija i ove je godine nastavila sa subvencioniranjem školovanja odraslih u poljoprivredi i to za proizvođače mlijeka i povrća.

Proizvođači mlijeka

Upisi su trajali do 15. siječnja, a nastava od 120 nastavnih sati odvijat će se u Poljoprivrednom učilištu u Bedekovčini. Sve ono što će naučiti na nastavi 'učenici' će pokazati u praksi na najnaprednijim obiteljskim gospodarstvima. Po završetku školovanja poljoprivrednik će dobiti uvjerenje o osposobljenosti s mogućnošću upisa u radnu knjižicu.

Troškove školovanja snose Krapinsko-zagorska županija, Udruga ''Strojni prsten'' Zlatar i Gospodarsko interesno udruženje proizvođača povrća i uzgajivača cvijeća Krapinsko-zagorske županije. Sredstva su dobivena na natječaju za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

- Za proizvođače mlijeka javilo se dvadesetdvoje zainteresiranih, a još bi mogli primiti dvoje, da se popuni kvota. Riječ je isključivo o školovanju odraslih za proizvođače mlijeka, koji i sami hrane krave na svojim gospodarstvima. Uči se po programu srednje škole stočarskog usmjerenja vezanom za proizvođače mlijeka, ali u skraćenom obliku, i to od anatomije, fiziologije, hranidbe, načina držanja stoke, vožnje, o osnovnim bolestima stoke i proizvodnji mlijeka - rekao je mr. Mladen Krušelj, savjetnik za poljoprivredu Upravnog odjela za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije.

Škola stoji tri tisuće kuna po polazniku, čije troškove snose zagorske poljoprivredne udruge i KZŽ. Sami stočari plaćaju po 100 kuna, a program je verificiran od strane Ministarstva poljoprivrede.

Prema riječima mr. Krušelja za sada uvjerenje o osposobljenosti za proizvođača mlijeka nije obvezan za zagorske poljoprivrednike koji se bave uzgojem krava, a time i proizvodnjom mlijeka, ali vjerojatno kada bude više proizvođača na tržištu, sam stočar morat će biti osposobljen i za to.

Škola za povrćare

Europska komisija odlučila je sniziti kriterije EU o standardima koji određuju minimalnu veličinu i oblik povrća i voća, pa se iskrivljeni krastavci, patlidžani, mrkve i ostalo povrće pomalo čudnovatog oblika vraća na police. Time će jednog dana kada uđemo EU i zagorskim proizvođačima povrća biti lakše.

Tajnici Udruge povrćara Nataši Brlečić prijavilo se 12 zainteresiranih za školovanje za proizvođače povrća, a iz Udruge vjeruju da će se do 15. siječnja dok traju prijave prijaviti još osmero kandidata, kako bi popunili kvotu od 20 mjesta.

Poljoprivrednici koji su se prijavili za školovanje za proizvođača povrća ne moraju biti isključivo članovi udruge Gospodarsko-interesnog udruženja proizvođača povrća, već se u Udrugu učlaniti naknadno. Učit će sve o proizvodnji povrća u trajanju od 60 nastavnih sati, dok će preostalih 60 sati prakse provesti na poljoprivrednim imanjima ili plastenicima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook