Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorke razgrabile 30 milijuna kuna

Novca za poduzetničke kredite pripadnica ljepšeg spola u županijskoj kasici više nema. Iako je godina tek počela, poduze


Novca za poduzetničke kredite pripadnica ljepšeg spola u županijskoj kasici više nema. Iako je godina tek počela, poduzetne su Zagorke već razgrabile čitavu kvotu od 30 milijuna kuna koje je Županija u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i poslovnim bankama «osigurala» za kreditiranje poduzetničkih ideja ljepšeg dijela populacije.


Povoljni uvjeti «uvjetovali» interes

Razlog brzog trošenja kreditne kvote zasigurno se skriva u činjenici da se radilo o na tržištu najpovoljnijim uvjetima kreditiranja. Komercijalnu kamatu od 6 posto koje daju poslovne banke, Županija i Ministarstvo pokrivali su svaki sa po 2 posto poreznih novaca. U konačnici za poduzetnice je to značilo da vraćaju «kredu» sa svega 2 posto kamate, uz mogući poček vraćanja dok se «posel» ne «zalaufa». Uglavnom u periodu od jedne godine. – Dobiti kredit po ovim uvjetima velika je stvar za svakog poduzetnika, a pogotovo za nas mlade – ispričala je jedna od korisnica kredita, 22 godišnja Karolina Klasić iz Svetog Križa Začretja. Puna hvale za ovakvu kreditnu liniju ističe da su upravo povoljni uvjeti u njoj prelomili odluku da se i sama okuša u poduzetništvu, pa je za 200 tisuća kuna u potkrovlju obiteljskog doma otvorila kozmetički salon. – Mjesečno moram skupiti oko 3 tisuće kuna za ratu, za kaj sam spremna «delati» 24 sata – tvrdi poduzetna Karolina, koja će kredit otplaćivati 6 godina.

Nema novca za dalje

Nažalost, Karolinin «slučaj» uz ovakve uvjete u ovoj se godini neće ponoviti. Zamjenik županice za gospodarstvo Zorko Vidiček to objašnjava kroničnim nedostatkom novca u županijskom proračunu do grla opterećenom gradnjom i opremanjem bolnice na Bračku, ali i strateškim ciljevima županijske vlasti. - Naš cilj su proizvodne djelatnosti, izvozne djelatnosti i što veće zapošljavanje, stoga ćemo preostali novac usmjeriti u liniju «Poduzetnik» u kojoj zbog razlike u subvenciji možemo plasirati dvostruko više novca– ispričao je županijske argumente Vidiček. – Uz kamatu od dva posto za žene smo spustili 30 milijuna, a u liniji Poduzetnik gdje je kamata 4 posto u gospodarstvo bi ušlo 60 milijuna kuna, pa Vam je jasna naša računica, više novca za kamate značilo bi manje novca za same kredite, a to ne želimo dopustiti - objašnjavaVidiček.

Branitelji poput žena

Poput linije za žene uskoro bi mogla završiti i linija za branitelje. Zbog velikog interesa poduzetnika te činjenice da Ministarstvo branitelja nije osiguralo novac za subvencioniranje braniteljskih kredita, Županija je prisiljena promijeniti planove. Kako novac koji se čuva za branitelje ne bi ostao neutrošen, Županija će ga nastojati «utopiti» u kvotu linije «Poduzetnik» koja bi takvom odlukom sa 105 milijuna narasla na 140 milijuna kuna. Tako je «posljednji Mohikanac» najpovoljnijih kreditnih uvjeta ostala linija za mlade, u kojoj se kredit najteže odobrava. Prema riječima zamjenika Vidičeka, mladi uglavnom nemaju imovine za hipoteke svojih poduzetničkih ideja, pa se banke na njihove zamolbe nerijetko oglušuju. Naša županija od države je za subvencionirane kreditne linije za žene, mlade, branitelje te liniju «Poduzetnik» u prošloj i ovoj godinu dobila ukupno 145 milijuna kuna. Njima se nadalo 380 zainteresiranih poduzetnika ili onih koji to tek žele postati. 145 zahtjeva od županijskog je povjerenstva dobilo zelenu lampicu. Ukupno su dobili 76 milijuna kuna kredita, a u proceduri je još 69 «milja».

Radno mjesto između 200 i 300 tisuća kuna

Županijsko povjerenstvo računa da otvaranje jednog novog radnog mjesta «košta» između 200 i 300 tisuća kuna, a uz nova radna mjesta «peneze» će najlakše dobiti poduzetnici koji otvaraju proizvodne djelatnosti, izvozne djelatnosti, stare obrte, zapošljavaju deficitarna zanimanja, uvode nove tehnologije i pritom na papiru ostvaruju minimalnu profitabilnost.


Potrebno više bankarskog razumijevanja

-Banke uvijek na prvo mjesto stavljaju minimiziranje rizika te isplativost posla što je najispravniji pristup, ali ne uvijek i najbolji jer ponekad zbog krutih pravila solidne ideje propadnu za samo par tisuća kuna ili eura. Uvjeren sam da bi uz malo više bankovnog razumijevanja svi skupa bili puno zadovoljniji – opisao je svoje iskustvo u suradnji s bankama zamjenik Vidiček, utvrdivši pritom da je općenito suradnja s vlasnicima novca jako dobra.

Izvor: Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook