Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorske 'majstorice' u Dubrovniku učile mlade Dubrovčanke raditi zagorske štrukle


Proteklog vikenda u sklopu Good Food Festivala u Dubrovniku, dvije zagorske obitelji, obitelj Kos iz Brezove i obitelj Grozaj iz Donje Pačetine, predstavljale su tradicionalnu zagorsku gastro - enološku ponudu Dubrovčanima i njihovim gostima, a isto tako, zagorske su 'majstorice za štrukle', na specijalnoj radionici podučavale mlade Dubrovčanke izradi pravih, domaćih zagorskih štrukli.

 

Radionica je održana u Konobi Veranda, koja je, kako kaže njena suvlasnica Maja Andrić, obiteljski restoran koji već desetu godinu služi tradicijsku hrvatsku hranu.

 -  Dubrovački vrtovi sunca, koji su jedan veliki kompleks, prepoznali su našu domaću priču i pozvali su nas da, nakon osam godina rada u jednom malom selu tu u okolici, preselimo svoj restoran ovdje. Tu smo već treću sezonu i prezadovoljni smo.  Što se tiče Good Food festivala, ovo je već 11. po redu, razvija se iz godine u godinu i širi se na sve više lokacija, gdje ljudi nakon sezone mogu doći i po nekim festivalskim cijenama pojesti tradicionalna jela, podružiti se, razmijeniti iskustva i prokomentirati proteklu sezonu. Tu je odlična atmosfera, svake noći imamo glazbu uživo, malo se pojede i popije i sklapaju se i dogovaraju suradnje – pojašnjava Maja Andrić.

Također, otkrila nam je kako to da su jednu ovakvu suradnju sklopili s obitelji Kos iz Svetog Križa Začretja.

 

- Suradnju s obitelji Kos sklopili smo nakon što sam pročitala jedan njihov intervju u časopisu 'Dobra hrana'. Kontaktirala sam ih, pozvala ih kod nas, oni su pristali i nitko sretniji od nas. Kao što je rekao Marko Kos, ovo je samo još jedan dokaz da kontinent i more mogu i moraju surađivati i da možemo svi zajedno stranim gostima i turistima prezentirati sve ono najbolje od Hrvatske. A najbolje od Hrvatske su bez sumnje zagorski štrukli, koji su zaštićeni, a obitelj Kos ima i certifikat za njih. Obitelj Kos je prepoznata po velikom trudu i izvrsnosti i mi se nadamo da možemo biti poput njih – rekla je Maja Andrić, kuharica i suvlasnika Konobe Veranda.

Marko Kos, kao vlasnik Agroturizma Kos, u Dubrovnik je stigao sa svojom obitelji, a njegova je majka Štefanija bila 'glavna instruktorica', koja je učila mlade Dubrovčanke tajnama vrhunskih zagorskih štrukli.

 

– Pozvani smo da napravimo jednu prezentaciju, bolje reći, radionicu zagorskih štrukli. Ova suradnja puno nam znači jer vjerujemo da svi gosti ovog prekrasnog kompleksa i Konobe Veranda trebaju imati priliku kušati i ono najbolje što Zagorje nudi, a to su zagorski štrukli. Vjerujem da ova suradnja ima dobru budućnost jer u Dubrovnik stižu gosti iz cijelog svijeta i to je jedinstvena prilika da im prezentiramo ovu našu deliciju. Zagorske štrukle ovaj put potkrijepili smo domaćom autohtonom zagorskom belinom, vinom Josipa Grozaja Gigija, čija je supruga Anđelka također, zajedno s mojom majkom, prezentirala ovdje izradu štrukli. Tako smo nas dvije zagorske obitelji sljubili ovdje zagorske štrukle sa zagorskim vinom, što je goste ovdje u Dubrovniku uistinu oduševilo – ispričao nam je Marko Kos, široj javnosti poznatiji kao načelnik Općine Sveti Križ Začretje.

 

Naš poznati zagorski vinar, spomenuti Josip Grozaj, također se rado odazvao ovom pozivu i prezentirao Dubrovčanima i njihovim gostima autohtonu zagorsku, također zaštićenu, sortu vina. – Puno nam ovo znači jer smo stigli ovdje s jednom paletom vina zagorske beline, koja se lijepo sljubljuje sa zagorskim štruklima. Na taj način imamo ovdje u Dubrovniku jednu zaokruženu priču, kroz koju zajednički prezentiramo zagorske štrukle i zagorsko vino i vidimo da su naši domaćini, kao i njihovi gosti, uistinu oduševljeni, što nam je izuzetno drago – rekao nam je Josip Grozaj.

.

.

.

.

.

.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook