Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski farmeri se spremaju za EU

´´Za razvoj ruralnih krajeva´´ naziv je seminara kojeg je Hrvatski farmer, agencija za razvoj ma


´´Za razvoj ruralnih krajeva´´ naziv je seminara kojeg je Hrvatski farmer, agencija za razvoj marketinga u ruralnom prostoru i redovnom razvoju uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva održao prošlog petka u prostorijama KZŽ, a koji je bio otvoren i besplatan za građane, odnosno poljoprivrednike i gospodarstvenike s područja naše županije.

Riječ je seriji seminara koji su počeli 13., a završili u četvrtak, 29. studenoga, trajali su po jedan dan, a sastojali su se od dva panela. U prvom se govorilo o mjerama ruralnog razvitka i ruralnom turizmu, a u drugom o operativnom programu i kapitalnim ulaganjima.

Cilj je hrvatske farmere educirati o mogućnostima korištenja bespovratnih novčanih sredstava Ministarstva poljoprivrede te im pružiti savjete i upute za unapređenje vlastite proizvodnje.

Objedinjujući vodič

Na početku seminara obratio se dožupan za gospodarstvo Zorko Vidiček i istaknuo kako KZŽ na području poljoprivrede i turizma ostvaruje početne rezultate. - Prva je godina kako je KZŽ uvela kreditnu liniju. Prijavilo se 18 zainteresiranih gospodarstvenika, pozitivno smo riješili njih 14, a banke su realizirane tek 5, što je sporo - rekao je dožupan Vidiček. Dodao je i kako je Ministarstvo otvorilo čitav niz mjera za uspješno ruralno razvijanje, te da vjeruje kako će to polučiti dobre rezultate.

Da je poljoprivreda mukotrpan posao koji traži dugoročno ulaganje rekao je Stjepan Cukor, predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskog farmera, te predavač i moderator na seminaru, potvrdivši to činjenicom kako na području cijele Hrvatske ima 360 turističko -seljačkih gospodarstava, a samo ih 70 kvalitetno radi. - Zajedno s Ministarstvom Hrvatski farmer održao je 40 predavanja, na kojem su svi zainteresirani mogli vidjeti na koji način se mogu uključiti u bilo koju poduzetničku aktivnost, kako ostvariti svoje želje i s kime kontaktirati. Želja Ministarstva i nas je da omogućimo razvoj ruralnog područja. Za par dana dobit ćemo i vodič, gdje će biti objedinjena sva predavanja, koje ćemo podijeliti po gradovima i županijama jer je nemoguće sve zapamtiti na predavanju. KZŽ se puno trudi i nadamo se još većim uspjesima - istaknuo je Stjepan Cukor, koji je na seminaru govorio o samom razvoju ruralnog turizma.

Poželjne zadruge

- Područje KZŽ ruralni je kraj koji ima male parcele i gdje je teško stvoriti konkretan proizvod bez malog udruživanja i objedinjavanja putem sposobnih i pravnih osoba, kao što je zadruga - rekao je Niko Čubela, savjetnik u Upravi za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, zadužen za provođenje mjera ruralnog razvoja, mlade uprave ustrojene prije 3 godine. Dodao je kako im je cilj da selo razviju i pripreme za ulazak u EU i da iskoristimo naše prednosti kroz autohtone proizvode koji se sufinanciraju kroz udruge i drugi niz mjera.

- Proizvođače trebamo objediniti da stvore svoj proizvod kojeg mogu plasirati i na ruralnom području i u trgovačke lance na koje sad naši proizvođači ne mogu računati. To mogu postići kroz mjere udruživanja i poticanja, te poboljšanjem kvalitete i kvantitete - objasnio je Čubela.

- Neki vaši nedostaci su ujedno i prednosti. To su tipična mala obiteljska gospodarstva i autohtoni proizvodi, od vina do zagorskog purana. Malo truda i boljeg razumijevanja i bit će rezultata. Potencijali postoje, samo ih treba iskoristiti - zaključio je Čubela.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook