Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski gospodarstvenici prepunili optuženičke klupe

Zagorje ma najmanje razvijeno gospodarstvo, ali prepune sudske klupe optuženika iz redova gospodarstvenika. Među optužen


Zagorje ma najmanje razvijeno gospodarstvo, ali prepune sudske klupe optuženika iz redova gospodarstvenika. Među optuženima su i gotovo sva zvučnija imena i nekadašnje perjanice domaće privrede.

To je Zagorje, koje je i po mišljenju vodećih odvjetnika Hrvatske, postalo fenomen po broju parnica u kojima su okrivljeni gospodarstvenici.

Iako statistike govore da je kaznenih prijava u ovoj pokrajini privredi sve manje, stiče se drukčiji dojam jer se zagorskim gospodarstvenicima godinama sudi u maratonskim procesima za navodne zloporabe iz turbulentnih devedesetih.

Prije nego što otvorimo prvi spis naslovljen na zagorskog poduzetnika na sudu, napominjemo da namjera ovog teksta nikako nije utjecati na tijekove suđenja, već ukazati na nelogičnosti gledano, dakako, iz novinarske perspektive. Jedan od, kako je slovio, najvećih zagorskih vizionara u gospodarstvu, bio je i ostao Nediljko Znaor, nekadašnji prvi čovjek i većinski vlasnik marijabistričke »Tehnomehanike«. Tvrtka koja je vatrogasnu i hidrauličnu opremu izvozila diljem svijeta i radila minobacače za MORH u vrijeme Domovinskog rata, devedesetih se našla u poslovnim i financijskim problemima. Znaor je, rekao je Vjesniku, u međuvremenu poduzimao sve da tvrtka nastavi raditi, umjesto da je odvede u stečaj.

»Svojim sam imenom i ugledom jamčio za privatne pozajmice koje su spasile poduzeće od propasti. Isplatio sam svaku plaću i državi platio sve poreze i doprinose. No, tvrtka meni duguje milijune, a ja sam, vjerojatno nečijom političkom odlukom, preko noći ostao bez svega, imovine, ugleda, a s vremenom i zdravlja«, otkriva nam Znaor, koji je 2000. godine pritvoren i u pritvoru je proveo 14 mjeseci, a već sedmu godinu za redom »grije« sudske klupe, ali se ne predaje.

Nekadašnji vlasnik mesarskog carstva s dugom tradicijom, danas 70-godišnjak, Mladen Jakopec, razočaran je odnosom društva prema njemu. Prije 10 do 15 godina bio je bogat, moćan, na dobrome glasu, široke ruke prema svima, posebno sportašima, a danas mijenja odvjetnike jer si ne može priuštiti skupljeg branitelja. Jakopec vodi bitku na više sudskih »ratišta«. Zasad su sve sudske odluke išle njemu u prilog, no stresovi koje je proživljavao loše su se odrazili na njegovo zdravlje.

Bez novca i dobrog zdravlja ostao je i znatno mlađi Željko Miketić (46), koji danas odbrojava uzničke dane. Naime, pravomoćnom je presudom Županijskog suda u Zlataru osuđen na tri i pol godine zatvora za prijevare i među onim je poznatim gospodarstvenicima, koje se može pobrojiti na prste jedne ruke, koji su završili u zatvoru.

Miketić je primjer čovjeka koji je bio gotovo nošen na rukama i rado viđen u društvu kad je bio bogat, a kad se sreća promijenila, bio je prepušten sebi. Mnogi su kod popularnog Mike dobro ukamatili svoj novac, puno ih je - njega prevarilo, ostajući mu dužni kad su Miketićeva kola krenula »nizbrdo«.

Izvor: Vjesnik

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook