Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski HDZ-ovci: "Promjena stope na poreza na dohodak direktno pogoduje predsjedniku Josipoviću u kampanji"

Koordinacija Načelnici i gradonačelnici HDZ-a Krapinsko – zagorske županije održala je konferenciju za medije na temu: Izmjena poreza na dohodak i projekcija utjecaja na lokalne proračune.


Koordinacija Načelnici i gradonačelnici HDZ-a Krapinsko – zagorske županije održala je konferenciju za medije na temu: Izmjena poreza na dohodak i projekcija utjecaja na lokalne proračune.

Predstavnicima medija obratili su se načelnik općine Konjšćina, Mirko Kznar, gradonačelnik grada Krapine, Zoran Gregurović te načelnik općine Mače, Stjepan Sokolić. Mirko Krznar izvjestio je prisutne kako je koordinacija načelnika i gradonačelnika HDZ-a KZŽ na prošloj sjednici jednoglasno donijela odluku da ne podržava izmjenu Zakona o porezu na dohodak, odnosno povećanje stope neporezivog dijela dohotka.

Na sjednici je zaključeno kako je promjena stope na dohodak tek politička odluka koja direktno pogoduje i pomaže sadašnjem predsjedniku gosp. Ivi Josipoviću u kampanji. Osim pogodovanju gosp. Josipoviću, Krznar je naglasio kako se na mala vrata provodi ukidanje većine siromašnijih općina u kojoj, u velikoj većini, vlast obnaša HDZ.

Gradonačelnik grada Krapine, Zoran Gregurović, istaknuo je kako HDZ nije protiv pomoći našim građanima, ali da se moraju pronaći kompenzacijski mehanizmi u kojima bi se pomoglo općinama i gradovima jer je upravo prihod od poreza na dohodak jedan od najznačajnijih prihoda lokalnim jedinicama. Istaknuo je primjer grada Krapine gdje bi se u sljedeću godinu ušlo sa 10 % manje sredstava odnosno oko 1 700 000  kn manje. Također je naglasio kako je nemoguće uopće planirati proračun za sljedeću godinu kada nisu poznati svi parametri.

Stjepan Sokolić predstavio je nekoliko modela reformi lokalnih samouprava na primjerima zemalja EU te posebno istaknuo primjer Danske. Nastavio je kako se u Danskoj ta problematika riješavala sustavno kroz 5 godina gdje je međusobni dogovor bio prepušten lokalnim samoupravama, a kod nas se to sve riješava ad hoc od strane države.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook