Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski muzej ugostio muzealce iz Češke Republike 


Muzej grada Pregrade u periodu od 22. do 27. rujna 2024. godine ugostio je kolege muzealce iz Regionalnog muzeja Moravske Vlaške u Češkoj. Gosti su u pregradskom muzeju boravili na mobilnosti prema modelu promatranja (praćenja) tuđeg rada, tzv. job shadowing, financirane sredstvima Europske unije iz programa Erasmus+. Kako bi se što bolje upoznali s radom muzeja, aktivnostima i projektima koji se provode, češki gosti nekoliko su dana aktivno boravili u samom muzeju, upoznali se s muzejskim zbirkama predstavljenim u stalnom postavu muzeja i zbirkama koje se nalaze u muzejskoj čuvaonici, susreli se s osobljem muzeja, Pučkog otvorenog učilišta Pregrada i Gradske knjižnice Pregrada s kojima su održali nekoliko sastanaka. Kako bi se pobliže upoznali s kulturnom baštinom pregradskog kraja gosti su obišli srednjovjekovnu utvrdu Kostelgrad i povijesnu cjelinu u Kostelu sa župnom crkvom i župnim dvorom, Kunagoru, kapelu sv. Lenarta te Kuću Janka Leskovara koja je u procesu obnove. Goste iz Češke je kroz Muzej grada Pregrade i druge znamenitosti na području Pregrade proveo dr. sc. Davor Špoljar, v.d. ravnatelja Muzeja.

U sklopu njihovog gostovanja organizirano je i gostujuće predavanje koje je uvršteno u program najveće gradske manifestacije „Branje grojzdja“. Predavanje pod nazivom „Region Moravian Wallachia and its presentation in the museum” održano je 23. rujna 2024. u galeriji muzeja, a održali su ga Pavel Mašlán, kustos i povjesničar, te Jan Chlapek, suradnik za oblikovanje izložbi u Regionalnom muzeju Moravske Vlaške smještenog u dvoru Vsetin, koji su ovom prilikom goste i pregradsku publiku pobliže upoznali s običajima, tradicijom i kulturnom baštinom Moravske Vlaške te s radom njihova muzeja. Gosti su u Pregradi boravili za vrijeme „Branja grojzdja“ pa su imali priliku sudjelovati u raznim događanjima i koncertima. 

Osim pregradskog muzeja gosti iz Češke posjetili su i nekoliko drugih muzeja na području Zagorja i susjedne Slovenije. S obzirom na to da je i Muzej grada Pregrade nositelj Erasmus akreditacije, gosti iz Češke pozvali su pregradske kolege na uzvratni posjet njihovom muzeju. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook