Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski vatrogasci: 'Klimatske promjene stavljaju pred nas nove zadaće'

Održana redovna skupština VZKZŽ


U četvrtak je u Vatrogasnom domu DVD-a Sveti Križ Začretje održana redovna izvještajna skupština VZKZŽ. Na samom početku, nakon Lijepe naše i Vatrogasne himne, u minuti šutnje posebno je odana počast Rajku Jutriši, nedavno preminulom legendarnom zagorskom vatrogascu i dugogodišnjem tajniku VZKZŽ. U Izvješću o radu, koje je jednoglasno prihvaćeno, kao i financijsko izvješće za 2023. godinu, pobrojene su sve aktivnosti ove zajednice. Pojasnili su ih predsjednik i zapovjednik zajednice Stjepan Skuliber i Marijan Lovrenčić. Na području Krapinsko-zagorske županije ustrojeno je i operativno djeluje 81 dobrovoljno vatrogasno društvo, od čega su tri u gospodarstvu. Ukupni operativni sastav vatrogasnih postrojbi na razini županije čini 1837 vatrogasnih operativnih članova i 1177 pripadnika vatrogasnog pomlatka i mladeži. Županijska je zajednica i u prošloj godini sufinancirala nabavu opreme za rad vatrogasnih postrojbi u iznosu od 700,00 eura, te uređenje vatrogasnih spremišta u iznosu od 6.118,66 eura.  Nabava vatrogasnih vozila sufinancirana je sa  20.364,12 eura. Nabavljena je oprema i iz sredstava općekorisnih funkcija šuma, a značajnu vatrogasnu opremu brojna dobrovoljna vatrogasna društva i JVP su nabavila iz projekta ''Financiranja službi spašavanja iz Fonda solidarnosti Europske unije'' i to u vrijednosti od oko 870.000,00 eura.

Ogroman broj tehničkih intervencija

U prošloj godini zabilježeno je ukupno 857 intervencija, od čega 131 požar, čak 634 tehničke intervencije i 82 ostale intervencije. To je nešto manje u odnosu na godinu ranije, kad je u pitanju ukupni broj intervencija. No, dok je broj požara bitno manji u odnosu na 2022. godinu, broj tehničkih intervencija je u velikom porastu, i to zbog sve većeg broja prirodnih nepogoda, najčešće velikih padalina i nevremena zbog čega su bile potrebne česte intervencije žurnih službi, najčešće vatrogasaca. Zapovjednik Marijan Lovrenčić posebno je naglasio povećanje intervencija vezanih uz poplave, nevremena i ostale nepogode. Klimatske nepogode stavljaju pred vatrogasce nove zadače, koje oni s uspjehom savladavaju. Valja spomenuti da su zagorski vatrogasci prošle godine sudjelovali i na dvije izvanredne dislokacije i to u Vukovarsko-srijemskoj županiji na području grada Iloka, kao ispomoć u velikom broju tehničkih intervencija, i u Koprivničko-križevačkoj županiji na aktivnostima obrane od poplava. Također, jedna vatrogaskinja iz DVD Gornja Šemnica sudjelovala je na redovnoj ženskoj dislokaciji u Supetru na otoku Braču. Odrađivana su i brojna osposobljavanja, seminari, razna dežurstva, vježbe i natjecanja. Izdvajamo državno natjecanje u Novalji, sa kojega su se zagorske ekipe vratile sa velikim uspjesima. Tako se ženska mladež DVD Bedekovčina ponovno plasirala na olimpijadu, osvojivši prvu mjestu, a muška mladež DVD Tugonica-Podgrađe osvojila je treće mjesto, a olimpijada im je izmakla 'za dlaku'. 

Županija za vatrogastvo u prošloj godini osigurala više od 165 tisuća eura

I prošle je godine bio organiziran Kamp vatrogasne mladeži u Fažani, održavana su obilježavanja sv. Florijana, članovi svih društava sudjelovala su u brojnim društvenim manifestacija u svojim mjestima, a održano je i Hodočašće u Mariju Bistricu. Nastavljena je i međunarodna suradnja, prije svega sa bratskom Gasilskom zvezom Šmarje pri Jelšah, krajem godine obilježeno je i prvih 30 godina VZ KZŽ. Na kraju Izvješća o radu ističe se odlična suradnja sa Krapinsko-zagorskom županijom, koja je u prošloj godini izdvojila za zagorsko vatrogastvo  152.630,00 eura redovnih sredstava, no na samom početku godine realizirana je dodatna nabava opreme, za koju je županija osigurala 17.431,90 eura. Skupštinu je u ime koordinacije sjeverozapadnih županijskih vatrogasnih zajednica pozdravio Saša Lenček, zamjenik Predsjednika VZ varaždinske županije koji je pohvalio rad same zajednice te poželio puno uspjeha u daljnjem radu. Zamjenik predsjednika GZ Šmarje Pri Jelšah Blaž Šelekar istaknuo kako su zahvalni za dugogodišnju zajedničku suradnje u raznim vatrogasnim aktivnostima te poželio da se ta suradnja nastavi i dalje. Skupštinu je pozdravio u ime župana Krapinsko-zagorske županije načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos koji je rekao kako je preventiva, edukacija i ulaganje u mlade budućnost vatrogastva te iskazao svoje zadovoljstvo prikazanom spremnošću vatrogasaca na svim poljima djelovanja. Također, na početku skupštine dobrodošlicu je zaželio predsjednik DVD Sveti Križ Začretje Miljenko Šoštarić. Ovo društvo ove godine slavi 140. obljetnicu, a proslava je planirana 24. kolovoza. U slavljeničkoj godini uskoro stiže i novo kombi vozilo. 

Fotogaleriju sa ove skupštine pogledajte ovdje

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook