Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorskih mljekara svakim danom sve manje

Mario Podhraški
Veliki krediti za gradnju farma čiji se iznosi broje u milijunima, smanjivanje cijene otkupa mlijeka, t


Mario Podhraški

Veliki krediti za gradnju farma čiji se iznosi broje u milijunima, smanjivanje cijene otkupa mlijeka, te neisplate državne premije, od 'velikih gazda' zagorske mljekare pretvorile su u zabrinute seljake koji će uskoro morati isprazniti svoje staje. A stari ljudi znali su reći da je pravi gazda onaj tko ima veliku staju, te da će staja napraviti i hižu.

Novi prosvjed u petak


Zbog svega nabrojanog, zagorski poljoprivrednici ponovno kreću u prosvjed pridruživši se tako ostalim poljoprivrednicima jer su svi u istom 'pekmezu', obećavši još veću kolonu traktora i kombajna ukoliko se ne udovolji njihovim uvjetima.

-Ako pregovori ne urode plodom, vraćamo se doma i odmah natrag pred Ministarstvo poljoprivrede s traktorima na veliki prosvjed - rekao je v.d. predsjednik Županijske udruge proizvođača mlijeka Hrvatsko zagorje Mario Podhraški.

- Tražimo za litru mlijeka otkupnu cijenu od 3,20 kuna s određenim parametrima, a to je 3,7 mliječne masti u litri mlijeka, te 3,2 proteina. Sada je ta cijena 2,20 kuna, prosječna 1,83 kuna. Do 10. prosinca država plaća tu razliku do 2, 20 kuna, a nakon toga je ukida. Tako je dogovoreno na lipanjskim masovnim prosvjedima. Država kaže da nam više ne može davati, a otkupljivači mlijeka ni ne žele čuti da bi povisili otkupnu cijenu mlijeka – naglasio je Podhraški dodavši kako nije isplaćena ni državna premija za rujan, te da sumnja da će ikada i biti. Položaj zagorskih mljekara upravo je iz tog razloga otežan, objašnjava Podhraški, što su svim poljoprivrednicima koji su uzimali kredite za farme i strojeve elaborati rađeni prema otkupnoj cijeni od 3, 20 kuna. -Sada se ta cijena drastično smanjuje, krediti rastu, a mljekari ne znaju kako iz toga labirinta izaći.

Dići glas ili propasti

Preostaje im samo još dići glas. Da dogovore kako će i što tražiti prethodio je sastanak Upravnog odbora Saveza mljekarskih udruga Hrvatske u Sesvetskom Kraljevcu početkom studenoga. Članica Saveza mljekarskih udruga Hrvatske je i zagorska udruga mljekara, a njezin predsjednik Podhraški je ujedno i u Upravnom odboru Saveza. Da usuglase svoje stavove prije polaska na pregovore i zagorski proizvođači mlijeka održali su sastanak prošle nedjelje u Zaboku, raspravljajući o istome, cijeni mlijeka i prosvjedu. - Na području naše županije je 7.000 poljoprivrednih gospodarstava. Koliko je točno mljekara ne znamo, no svakim danom se taj broj smanjuje - veli Podhraški.

- Ukoliko pregovori ne donesu željene rezultate, odmah kreće pravi prosvjed, a poljoprivrednicima će se pridružiti i studenti. Očekuje se oko 1.000 poljoprivrednika - rekao je Podhraški i pozvao sve poljoprivrednike da im se pridruže, a ne da samo kukaju da je teško.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook