Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorskim pčelarima stižu županijske potpore. Dobit će 4 eura po košnici


Župan Krapinsko - zagorske županije Željko Kolar i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić u četvrtak su održali sastanak s predsjednikom Saveza pčelarskih udruga Krapinsko - zagorske županije Božidarom Ladišićem, tajnicom Saveza Snježanom Rakonić i certificiranim proizvođačima meda Radovanom Hercegom iz OPG-a Herceg Radovan iz Mača, Josipom Krogom iz OPG-a Mirna pčela iz Petrovskog te Mariem Kozinom iz OPG-a Kozina Mario Petrovskog. Uz njih, certificirani je proizvođač Zdravko Bedeniković iz OPG-a Bedeniković iz Pregrade. Naime, završen natječaj namijenjen za očuvanje pčelinjeg fonda koji je potaknut s ciljem da se potpore daju po košnici. Iznos koji je osiguran za ovu godinu iznosi 21.000 eura, a maksimalan iznos potpore je 650 eura.

Potrebe pčelara

Mihovilić je napomenula kako je za certificirane proizvođače osiguran iznos potpore od 4 eura, a ostale 3 eura po pčelinjoj zajednici. Interes je, kaže, bio iskazan 78 korisnika, ali 3 korisnika nisu prošlo provjere. Isplaćena su sredstva 19.530 eura. - Ovaj natječaj provodimo četiri godine kako bi pčelinje zajednice bile prisutne. To nam je bio glavni poticaj, a naravno osluškujući potrebe pčelara. Do sada smo imali 333 korisnika, a ukupan iznos dodijeljenih potpora je 92.381 eura – rekla je Mihovilić.

Ladišić je istaknuo kako postoje prirodni problemi zbog kojih su pčelarske godine vrlo izazovne, a sastanci sa Županijom i njene potpore uvelike pomažu u premošćivanju problema. Krog iz Mirne pčele, koji već tri godine ima certifikat, istaknuo je kako se na sajmovima sve više traži upravo certificirani bagremov med. Dodao je kako i svake godine prodaja raste. Na njega se nadovezao i Herceg iz OPG-a Herceg Radovan rekavši kako je prepoznatljivost bagremovog meda sve veća. Ovaj OPG bavi se inače i apiterapijom – dihanjem iz košnica pčela dok se OPG Kozina bavi vađenjem pčelinjeg otrova. Ovaj je OPG u pčelarstvu već 12 godina, a trenutno imaju 120 košnica. Kozina je dodao kako je bagremov med prepoznatljiv i pozvao pčelare na veći angažman. Svi korisnici potpora uputili su riječi hvale Krapinsko – zagorskoj županiji na pomoći i brzim reakcijama.

Noviteti 

- Jedan vrlo dinamičan sastanak. Kao da sam razgovarao s pčelama, a ne s pčelarima, ali ne mogu biti ni pčele vrijedne, ako pčelari nisu. Ovo su naši najbolji pčelari koji nam uvelike pomažu u brendiranju naše županije – rekao je Kolar i dodao kako je kvaliteta meda u Zagorju na visokoj razini, ali je potrebno osvijestiti i podsjetiti ljude da doma imaju izuzetnu kvalitetu.

- Razgovarali smo o ovogodišnjoj izložbi meda i dogovorili da ćemo konture natječaja mijenjati i prilagoditi tržištu i pčelarima. Dogovorili smo i da će akontacija ostajati Savezu za njihove redovne aktivnosti,a ne za organizaciju same izložbe. Trebam posebno napomenuti apiterapiju i koju ćemo uključiti u zdravstveni klaster i naše će toplice to nuditi kao dio svakodnevne ponude. Sve specijalističke bolnice obavijestit ćemo o apiterapiji na području KZŽ, a dogovorili smo sastanak i sa Županijskom turističkom zajednicom, kao i ostalim turističkim zajednicama na području Zagorja – rekao je Kolar i najavio kako će Županija u svakom idućem javnom pozivu koji će se raspisati za certificirane proizvođače meda povećati subvencije. - Vjerujem da su pred nama odlični dani i godine – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook