Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagrebačko hodočašće u Mariju Bistricu

Tridesetak tisuća vjernika okupilo se u nedjelju na 280. hodočašću vjernika grada Zagreba i mladih Zagrebačke nadbiskupi


Tridesetak tisuća vjernika okupilo se u nedjelju na 280. hodočašću vjernika grada Zagreba i mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu. Misno slavlje u crkvi na otvorenom predvodio je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić koji se u svojoj homiliji prisjetio nedavnog boravka Svetog Oca u Hrvatskoj i njegova susreta sa mladima svijeta u Madridu.

„ I ja vam zahvaljujem za vaše svjedočanstvo i zauzetost u crkvi. Osjećate i sami da nije lako biti mlad vjernik u današnjem društvu. Često nedostaju oslonci i lako je postati žrtva nasilja putem uvjeravanja, nametanaj stavova,oblikovanja mišljenja. O Crkvi se,nažalost, s velikom lakoćom govori i uvredljivim rječnikom. Neka vas to ne pokoleba. Siguran sam da živeći u Crkvi lako dolazite do istine i sigurnosti koja je usidrena u Bogu „, poručio je mladima u svojoj propovijedi zagrebački primas.

Kardinal Bozanić naglasio je i važnost opraštanja i njegova istinskog smisla.
„ Opraštanje nije trenutačan i neposredan čin,nego zahtjevan proces. Znamo da postoji i opraštanje bez srca, a Isus nam kaže da trebamo od srca oprostiti.Tamo gdje nedostaje nutarnje uvjerenje i iskrenost,ostaje kvasac nemira i osvete „, rekao je Bozanić.

Zavjetno zagrebačko hodočašće započelo je već u subotu kad su u svetište Majke Božje Bistričke stigli prvi hodočasnici – pješaci, njih tisuću.Dočekao ih je rektor svetišta vlč. Zlatko Koren, a središnje večernje misno slavlje – Službu svjetla,hodočasničku procesiju sa svijećama na bistričkoj kalavriji,predvodio je pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško.

Na misi u nedjelju okupili su se i članovi zagrebačkih kulturno-umjetničkih društva u narodnim nošnjama, Vatrogasne postrojbe grada Zagreba, lovačka društva, planinari i limena glazba. U 9 sati pobožnost križnog puta predvodio je zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić.

Sa svojim sugrađanima - vjernicima u Mariju Bistricu je već tradicionalno došao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je od marijabistričke kapele Ave Maria do crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca nosio veliku zavjetnu svijeću.

Prema vlastitom priznanju na Facebooku,Bandić je jutros pretrčao 35 kilometara od Zagreba do Marije Bistrice.

Zoran Gregurek

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook