Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorje u fokusu istrage zbog 77.000 eura nezakonitih, poljoprivrednih potpora


Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska), policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske uhitili su danas četiri osobe zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti te subvencijske prijevare.

Prvoosumnjičeni je u vrijeme navodnih prijevarnih radnji bio zaposlenik Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Navodno je koristio korisničko ime i lozinku drugog zaposlenika Agencije te je bez pravne osnove u odgovarajući sustav unosio lažne podatke. Time je unosio preuveličanu površinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u svom vlasništvu i vlasništvu druge trojice osumnjičenika, čime je prikazivao veću poljoprivrednu površinu prihvatljivu za dobivanje subvencija iz Europskog jamstvenog poljoprivrednog fonda, piše Dnevnik.

Prema dosad prikupljenim dokazima, sva četvorica osumnjičenika tijekom 2020., 2021. i 2022. godine podnosila su zahtjeve za novčanu potporu lažno prikazujući da obavljaju poljoprivrednu djelatnost na većim površinama od onih koje stvarno posjeduju. Zatražili su i dobili ukupno 77.000 eura iz Europskog jamstvenog poljoprivrednog fonda, što je iznos veći od onoga na koji su imali pravo.

EPPO je neovisni ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook