Prethodni članak
Sljedeći članak

ZagTV prva i jedina zagorska televizija uskoro i na Max TV-u?

Mario Krog
Na najposjećenijem portalu sjeverozapadne hrvatske Zagorje.com od prosinca možete pratiti svježe video vijes


Mario Krog

Na najposjećenijem portalu sjeverozapadne hrvatske Zagorje.com od prosinca možete pratiti svježe video vijesti koje prate aktualne događaje u Hrvatskom zagorju.

Autori su članovi Filmske udruge Studio nezavisne produkcije, entuzijasti zaljubljenih u film i objektiv kamere.

Razgovarali smo s predsjednikom Udruge, Mariom Krogom iz Gornje Pačetine i njegovom najbližom suradnicom, Majom Šimunić iz Zaboka.

Od kada djeluje i čime se bavi vaša Udruga?

Krog:
Filmska udruga Studio nezavisne produkcije osnovana je u srpnju 2008. godine s idejom da se njezini članovi bave filmom i televizijom. Snimili smo nekoliko filmova zagorske tematike, a počeli smo snimati seriju CSI:Croatia.

Šimunić: Cilj nam je bio napraviti filmski „preokret“ u Zagorju te pokazati da postoje osobe koje su zainteresirane ovu vrstu umjetnosti. Problem je da naš projekt Grad Krapina i Krapinsko-zagorska županija nisu shvatili dovoljno ozbiljno pa je izostala i njihova financijska podrška.

Kako je nastala Zagorska televizija?

Šimunić:
Idejni začetnik bio je neumorni Mario koji mi je jednog dana predložio da pokrenemo svoju televiziju i zagorske vijesti. Nakon premijere filmova Glamurozno selo 1 i Glamurozno selo 2 prošle godine u Dvorcu Sveti Križ Začretje, odlučili smo to i učiniti. Počeli smo prikupljati teme i obrađivati ih, napravili smo priloge i tako je krenulo. Prve Zagorske vijesti emitirane su početkom prosinca prošle godine.

Jeste li se bojali neuspjeha?

Krog:
Vjerovao sam u uspjeh ovog projekta jer je Zagorju ovako nešto zaista trebalo. Usudio bih se reći da je čak ispao mrvicu manje ambiciozan nego što sam očekivao.

Šimunić:
Nije me bilo strah, jer smo uspjeli i s drugim projektima. Nekome se ovo što radimo sviđa, nekima ne, ali definitivno smo privukli njihovu pažnju.

Odakle crpite ideje za Zagorske vijesti?

Šimunić:
Željeli smo da građani što ažurnije i kvalitetnije budu upućeni u aktualnosti i događaje u našoj županiji. Iako smo htjeli da vijesti budu emitirane svakodnevno, to nije bilo moguće. Kako bi držali korak s vijestima iz Krapinsko-zagorske županije, pratimo web portal Zagorje.com i Zagorski list, a goruće probleme u državi kompariramo s situacijom u Zagorju. Tako smo npr. u jeku plinske krize napravili intervju sa Zoranom Smojićem, direktorom Gradske plinare Krapina. Obrađujemo i manje teme te pratimo promocije knjiga, izložbe i sl. Odmah nakon prvih vijesti pokrenuli smo i političku emisiju, a svakodnevno se rađaju nove ideje.



Upload slika i fotografija

Maja Šimunić

Tko sve čini ekipu Zagorske televizije?

Krog:
Ja obavljam poslove glavnog urednika, tehničara i snimatelja i zajedno sa susjedom Darkom Lončarekom dizajniram scenu. Dekoraciju potpisuje Lidija Krog, a grafiku i rasvjetu rješava Svjetlana Zajec. Budući da studira novinarstvo, Maja uređuje vijesti i vodi političku emisiju, a imamo i novog voditelja Hrvoja Brezaka. Vremensku prognozu čita naša weather girl, Nikolina Kvež.

Kakav je osjećaj uređivati, voditi i snimati Zagorske vijesti?

Krog:
Redovite vijesti idu svaki ponedjeljak, a politička emisija utorkom. Svakodnevno budno pratimo što se događa u Zagorju i izlazimo na teren snimati svježi materijal. Tražimo suradnike pa se nadamo da ćemo, kad nas bude više, „pokrivati“ sve kutke naše županije. Snimamo isključivo nedjeljom, a za jednu emisiju potrebno nam je sat vremena.

Šimunić: Kako se školujem za novinarku i bavim filmom od drugog razreda srednje škole, kamera mi nije problem. Volim komunicirati s ljudima, a do sad su svi moji sugovornici bili kvalitetni i rječiti. Naravno da se treba unaprijed pripremiti i upoznati s problematikom. Nisam imala tremu niti u razgovoru sa županicom Sonjom Borovčak, koja je bila naša prva gošća.

Tko su vaši partneri na Projektu?

Krog:
Naš glavni partner u projektu Zagorske televizije su Zagorski list i portal Zagorje.com. Direktor Zagorskog lista Tihomir Borovčak ustupio nam je kvalitetnu kameru, a moji roditelji su iz Sjedinjenih Američkih Država dovezli još neku potrebnu opremu. Studio u kojem snimamo vijesti je sagrađen sa samo 900 kuna jer smo morali kupiti samo drvo. Sve ostalo, poput cvijeća i zastora bile su donacije dobrih ljudi. Drugi studio, u kojem snimamo našu političku emisiju nije koštao ništa jer smo sve sami napravili. Komunikacija između urednika i voditelja odvija se bežično, a koristimo i blesimetar kućne izrade.

Kakve su reakcije građana?

Šimunić:
Dobili smo mnogo mailova podrške, ljudi nam se javljaju s raznim prijedlozima, a gosti spremno odazivaju. Svaki grad i selo imaju svoju televiziju koja nije ni upola kvalitetna kao naše Zagorske vijesti pa pozivam ljude da ih počnu pratiti i shvate njihovu važnost. Sve u svemu, reakcije su za sada vrlo pozitivne.

Planovi za budućnost?

Šimunić:
Iskustvo koje stječem na Zagorskoj televiziji je neprocjenjivo, ali mi je ipak fakultet na prvom mjestu. Svoje ću znanje naravno, upotrijebiti za boljitak Zagorske televizije.

Krog: Želja nam je dobiti televizijski kanal za emitiranje na sve popularnijem MaxTV-u o čemu intenzivno pregovaramo zajedno s našim partnerima Tihomirom Borovčakom i urednikom Zagorje.com-a Zoranom Žukinom. Jednako tako pred potpisivanjem smo ugovora o suradnji s jednom velikom televizijskom kućom na nacionalnohj razini.To je logičan korak u razvoju Zagorske televizije i garancija da uđemo u domove diljem Hrvatske.

VEZANA VIJEST

Mladi ste? Ambiciozni? Tražite honorarni posao? Mi imamo rješenje za Vas. Priključite se timu Zagorske televizije! Postanite reporter, snimatelj ili voditelj i uđite s nama u ostvarenje najvećeg medijskog projekta na području Krapinsko-zagorske županije! Sve informacije možete dobiti na broj telefona 091/342-5301! Ovo je Vaša prilika, iskoristite ju!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook