Prethodni članak
Sljedeći članak

Zakon 'o draču' izglasan, novčane kazne velike, primjena spora


Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu na snazi je od ove godine, a novčane kazne za vlasnike zemljišta koji svoju zem



Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu na snazi je od ove godine, a novčane kazne za vlasnike zemljišta koji svoju zemlju ne obrađuju, već puštaju da na njoj slobodno raste 'drač', počet će se naplaćivati tek sljedeće godine. Ne morate ju obrađivati ako nećete. Alternativa vam je dati je u zakup nekom drugom kome poljoprivreda nije mrska.


U žiži smo sezone. Vrijeme je košnje, pospremanja sijena, okapanja kukuruza…

Zagorci su poznati kao radišni ljudi, no pogledom na naše brege vidimo da još uvijek ima dosta neobrađene zemlje, korova, ambrozije, trnja… Najčešći odgovori su kako je 'zemlja pusta, jer se ju ne isplati delat'i. No, sada stižu promjene i moći ćete birati želite li svoju zemlju koju su vam ostavili vaši 'oci' obrađivati ili je dati u zakup. Ukoliko ćete pustiti da i dalje po njoj raste drač, za to će vas država novčano kazniti. Ali tek 2010. godine.


Ove godine imate još vremena za razmišljati hoćete li na svom napuštenom poljoprivrednom zemljištu nešto posijati ili svoju zemlju dati u zakup nekom drugom da je obrađuje.

To propisuje novi zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je na snagu stupio početkom ove godine. Cilj ovog zakona je okrupnjavanje poljoprivrednih gospodarstava, povećanje korištenih poljoprivrednih površina, te stavljanje u funkciju do sada nekorištenog poljoprivrednog zemljišta. U sladu s tim, osniva se i Agencija za poljoprivredno zemljište u čiju djelatnost spada sudjelovanje u raspodjeli poljoprivrednog zemljišta, okrupnjavanje zemljišta, pružanje pomoći u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na poljoprivrednom zemljištu itd.. Postupak prodaje i zakupnine poljoprivrednog zemljišta provodit će u ime i na račun Agencije za poljoprivredno zemljište jedinice lokalne samouprave.

Nema još ni Agencije


Zakon propisuje kako se poljoprivredno zemljište u privatnom vlasništvu, a koje se ne obrađuje sukladno agrotehničkim mjerama i nije obrađeno u prethodnom vegetativnom razdoblju može dati u zakup fizičkoj ili pravnoj osobi na rok do tri godine, uz naknadu zakupnine vlasniku zemljišta. Poljoprivredno zemljište koje je obraslo višegodišnjim raslinjem, također uz naknadu zakupnine vlasniku zemljišta, može se dati u zakup fizičkim ili pravnim osobama na rok od deset godina. Zemljište se daje u zakup putem javnog natječaja, a odluku o zakupu poljoprivrednog zemljišta daje gradsko ili općinsko vijeće na čijem se području zemljište nalazi.

Natječajni postupak provode upravna tijela općine ili grada, nadležna za poljoprivredu koja objavljuju natječaj putem javnih glasila i na oglasnoj ploči, a ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta sklapa općinski načelnik, odnosno gradonačelnik.


Ako na dva uzastopna javna natječaja nitko ne podnese zahtjev za davanje zemljišta u zakup općinsko ili gradsko vijeće može dati zemljište u zakup neposrednom pogodbom.

Ako je vlasnik neobrađenog zemljišta nepoznat, sredstva od zakupa izdvajaju se na rok od godinu dana na posebnu poziciju proračuna općine ili grada.
Isto tako novi zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje veće naknade za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta, ako je to zemljište izvan građevinskog područja. No, upitno je da li će se zakon o neobrađenom zemljištu početi uopće primjenjivati početkom godine, jer za sada još nije osnovana ni Agencija za poljoprivredno zemljište koja bi trebala biti glavni koordinator svega. Svaka bi jedinica lokalne samouprave trebala imati zaposlenog tzv. poljoprivrednog redara koji bi trebao imati najmanje SSS, a koji bi obilazio zagorske njive i kontrolirao što je obrađeno, a što nije, i prema viđenom pisao izvješća.


Vani je to drukčije regulirano. Kako, primjerice, Njemačka kontrolira da li su poticajna sredstva iskorištena u pravu svrhu? Snima se iz zraka, i te se satelitske snimke usporede s kompjutorskom podlogom iz katastra i prema njoj se vidi što bi se na kojoj čestici trebalo nalaziti. Ukoliko se ne poklapaju, slijede kazne prema posjednicima tih zemljišta.


Kod nas je Zakon o poljprivrednom zemljištu izglasan, no hoće li se oni I kada uistinu početi provoditi vidjet će se do kraja godine. Za sada ni KZŽ, ni jedinice lokalne samouprave na našem području nisu dobile nikakav naputak koji bi trebale provesti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook