Prethodni članak
Sljedeći članak

Zašto lovci ubijaju kućne ljubimce?

Neutješan, sa suzama u očima, drhtavim glasom i s puno ljubavi, Ranko Kušec pričao nam je o Beli, ženki zlatnog retriver


Neutješan, sa suzama u očima, drhtavim glasom i s puno ljubavi, Ranko Kušec pričao nam je o Beli, ženki zlatnog retrivera koja je na Veliki petak ubijena. Bela još nije navršila dvije godine, a bila je ljubimica obitelji Kušec, posebice djece i Rankovog tate.

- Znala je otići, a u petak se nije vratila. Prošao sam cijeli krug gdje znam da je išla. Često se hodala kupati na Krapinicu, obožavala je vodu. To ju je na kraju došlo glave. Znao sam da nešto nije dobro kad se nije vratila. U nedjelju mi se javio prijatelj koji je šetajući svog psa, pronašao Belu – ispričao nam je Ranko Kušec, pokazujući nam Belinu knjižicu u kojoj je bio zapisan njen čip, kao i evidencija cijepljenja.

Pas je pronađen kod šume uz Topličinu kod nadvožnjaka, no kako na tom mjestu nema krvi i dobro se vide tragovi vozila, Kušec vjeruje da su psa ubili lovci kod Krapinice što je manje od 300 metara od Konzuma, znači mjesta na kojem se smije pucati.

Ubili i malog ljubimca radnika ´Metalca´

- Ubijen je i mali pas koji je živio kod Zagorskog metalca, čiji su ga djelatnici hranili. Njih dvoje su pajdašovali i šetali se po polju. Zvao sam policiju, ali su mi rekli da se pas bez nadzora može ubiti ako se nalazi u lovištu. No, lovačka etika također lovcu nalaže da ocijeni da li je pas lutalica, možda opasan. Bela je imala ogrlicu, bila je čipirana. Ne mogu vjerovati u ovakvu bahatost. Srne mi jedu voćke i onda mi vele ogradi si , a kad mi se pas ide u polje igrati se, onda ga ubiju. Zvao sam predsjednika LD Trčka koji je rekao da će ispitati situaciju. Tri noći ne mogu spavati, pa sam u utorak otišao pogledati. Pas nije bio pokopan, a koliko znam lovci kad nešto ubiju moraju to odnijeti ili zakopati. Sad ću psa sam zakopati – veli Ranko Kušec. Boli ga i činjenica da je kao električar pomagao lovcima na uređenju njihovog doma, a sad su mu hladnokrvno ubili ljubimca. Najavio je i prijavu sanitarnoj inspekciji.

Priznanje i opravdanje

A da je u četvrtak ubio psa potvrdio nam je i Zlatko Jug, više od 14 godina lovočuvar i lovnik u LD Trčka. Na naše pitanje što se dogodilo i zašto je pas ubijen, Jug je odgovorio da je sve što je uradio zakonski.

- Drugog travnja zvali su me iz KTC-a da je srna ušla u ograđeni prostor. Zatim me zvao čovjek koji je orao da psi do iznemoglosti naganjaju srne. U četvrtak me zvao ribič da se ista stvar ponovno događa. Da netko ubije psa pod nadzorom ili u dvorištu, to je kriminal. Ja nikada nisam ubio psa u dvorištu ili onog kojeg prvi put vidim u lovištu. Ja ne mogu znati čiji su psi. Ja isto imam psa i on je uz mene kad idem. S autoputa u polje neodgovorni pojedinci puštaju pse i mačke. Nažalost, mi lovci moramo biti i šinteri – rekao nam je Zlatko Jug.
Zanimljivo je da su Jug i Kušec susjedi, pa je pitanja kako nije prepoznao susjedovog psa i zašto ga nije zakopao.

- Ja u polju ne mogu prepoznati mokrog psa koji je cijeli u blatu. Pa nije meni u interesu da se svađam sa susjedima. Pas nije zakopan zbog svetka. Od četvrtka se zemlja ne kopa, takav je običaj. Imam svjedoka koji me zvao i vidio gdje su bili psi. Država je propisala lovišta, dala ih u zakup i mi to skupo plaćamo. Kad se zakoni promijene, mi ćemo to poštovati. Nažalost, ljudi nisu educirani. Treba znati živjeti sa životinjom i tu postoje pravila. Ako imaš životinju moraš o njoj voditi brigu – veli Jug.

Inače, lovci su posebno osjetljivi u ovo vrijeme lovostaja.
- Ni mi kao lovci nemamo pravo puštati svoje pse u lovište jer srne počinju leći, divljač je na jajima, tu su mladi zečevi. Lovište se samo čuva i treba mu mir – rekao je na kraju lovočuvar Jug.

Zakon je neumoljiv

Zakon o lovstvu iz studenog 2005.

*Članak 51.

Uzgoj i zaštita divljači obuhvaćaju:
...
8. smanjivanje broja divljači koja čini štetu usjevima, stoci, šumama, ribnjacima, drugim vodama i ostaloj imovini na podnošljivi broj te uklanjanje pasa i mačaka skitnica,
...

*Članak 55.

(1) Pastirski psi smiju biti u lovištu samo uz stado.
(2) Pse i mačke njihovi vlasnici, a pastiri pastirske pse, ne smiju puštati da se kreću lovištem bez nadzora na udaljenosti 300 m od nastambe vlasnika, odnosno od stada.
(3) Lovoovlaštenik ima pravo u lovištu ukloniti pse i mačke koji se kreću lovištem protivno odredbi stavka 2. ovoga članka, bez naknade vlasniku psa i mačke.
...

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook