Prethodni članak
Sljedeći članak

Zašto Vladi smeta zagorska bolnica?

Da je Zagorje službenom Zagrebu zadnja rupa na svirali pokazao je i nedavni primjer dodjeljivanja dubrovačkoj bolnici 64


Da je Zagorje službenom Zagrebu zadnja rupa na svirali pokazao je i nedavni primjer dodjeljivanja dubrovačkoj bolnici 64 – slojnog CT- a, dok se u isto vrijeme poništavaju natječaji za nabavu CT - a i dvaju rengenskih aparata za novu zagorsku bolnicu.

Naime, u resornom ministarstvu očito ne žele OB Zabok odobriti 16 – slojni aparat, tvrdeći da im je 4 – slojni dovoljan, iako je Županijsko poglavarstvo odlučilo da će podmiriti razliku između odobrenog i jačeg bolničkog aparata.

No, CT i rentgenski aparati, koji nikako da se odobre Zagorju, nisu jedino što zabrinjava vodstvo bolnice. Zbog navodnih formalnih manjkavosti u natječajima, jako kasni cijelo opremanje bolnice na Bračku koja je svojim pacijentima vrata trebala otvoriti još 1. ožujka.
Bolnica bez kreveta

- Ponavljanje natječaja traje nekoliko mjeseci, a mi smo već u velikoj stisci sa vremenom. Bolnicu bi htjeli što prije preseliti s postojećih lokacija, no to je nemoguće dok nemamo osnovnu medicinsku opremu kao što su kreveti, a ni uredsku i informatičku opremu što iziskuje novih dvadesetak milijuna kuna - zabrinut je ravnatelj OB Zabok, dr. Ivica Balagović.

Zasad je u bolnici postavljena fiksna oprema vrijedna oko 24 milijuna kuna: centralna kuhinja, jedan rentgenski uređaj, centralna sterilizacija, oprema za patologiju, početna oprema za fizikalnu medicinu, stativi i operacijske lampe, digestori, laboratorijski kabineti i kirurška korita.

Da predviđenih 58 milijuna kuna u 3 proračunske godine nije dovoljno za opremanje bolnice, koliko je novca odobrila Sanaderova Vlada, ponovio je zamjenik ravnatelja bolnice za financije Tomislav Jadan.

- Prema tenderima koji su izradili stručnjaci koji iste poslove rade za Ministarstvo, za potpuno opremanje treba nam 175 milijuna, a i u Ministarstvu su priznali da nam treba skoro dupli iznos od predviđenoga u tri godine. U nemogućoj smo situaciji jer ne možemo preseliti staru i dotrajalu opremu iz stare bolnice, koja bi se putem mogla i raspasti – upozorava Jadan.

Skupo održavanje prazne bolnice

A održavanje bolnice košta iako u njoj nema ni medicinara, ni pacijenata jer treba plaćati zaštitarsku službu i komunalije.

Samo grijanje prazne bolnice treba platiti 70 tisuća kuna mjesečno. Ravnatelj Balagović uputio je molbu nadležnima u Ministarstvu zdravstva i samome ministru Nevenu Ljubičiću da ubrzaju postupke natječaja i da osiguraju Zagorcima stotinjak milijuna za opremu kako bi se kupilo najosnovnije i krenulo s radom na novoj lokaciji. Jer, svi koji su barem jednom bili u staroj bolnici, znaju u kakvim uvjetima rade medicinske sestre i liječnici i s kakvim se problemima susreću zagorski bolesnici.

Na kraju, ostaje gorak okus u ustima Zagoraca koji znaju da je dovođenje u pitanje opremanje bolnice u 21. stoljeću u zapadnim demokracijama neshvatljivo.

Za utjehu ostaje nada da će vladajući bolnicu po hitnom postupku opremiti i otvoriti uoči predizborne kampanje. Glavno da se bolnica otvori, kome kod da išli politički poeni...

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook