Prethodni članak
Sljedeći članak

Zatvaranje bučnih kafića u 22 sata?

Reguliranje radnog vremena ugostiteljskih objekata u mnogim je gradovima sjeverozapadne i središnje Hrvatske ključna tem


Reguliranje radnog vremena ugostiteljskih objekata u mnogim je gradovima sjeverozapadne i središnje Hrvatske ključna tema rasprava gradske vlasti.

Dok je, primjerice, Varaždin donio odluku o produljenju radnog vremena kafića, Bjelovar ukinuo jutarnju ‘prohibiciju’- zabranu točenja alkohola do 8 sati, gradske vlasti Zlatara sklonije su restrikcijama.

Naime, poglavarstvo predlaže strože kontrole javnog reda i mira te zadržavaju svojevrsno ‘diskreciono’ pravo skraćivanja radnog vremena ugostiteljima koji imaju bučne noćne goste. - Budući da se u povijesnoj jezgri nalazi nekoliko kafića s terasama i dva noćna kluba, bilo je pritužbi građana na buku, posebice kada su otvorene terase - kaže zlatarski gradonačelnik Marijan Đurek.

Zbog toga se ta tema našla na dnevnom redu posljednje sjednice Gradskoga poglavarstva. Članovi Poglavarstva donijeli su novi prijedlog odluke o ugostiteljskoj djelatnosti, koji će proslijediti na odlučivanje Gradskom vijeću. Prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, restorani i barovi u Zlataru svoja vrata neće morati zatvoriti u 24 sata, nego će moći raditi dva sata dulje.

Tako bi se njihovo radno vrijeme produljilo do 2 sata subotom, nedjeljom, blagdanom i dan uoči blagdana ako bude zadovoljeno nekoliko uvjeta.

Naime, objekt mora biti samostojeći te od stambenih ili stambeno-poslovnih objekata udaljen najmanje 50 metara. U slučaju da se nalazi u stambeno-poslovnom objektu, vlasnik stambenog i ugostiteljskog objekta mora biti ista osoba.

Najvažniji uvjet, koji će se regulirati u suradnji s policijskim djelatnicima i kontakt-policajcem, jest kontrola javnog reda i mira, na što će se posebno paziti. Kafićima u kojima su zamijećeni učestali izgredi, radno vrijeme će se skratiti.

U obzir će se uzimati i pismene pritužbe građana na rad pojedinih gradskih kafića, posebice onih koji se nalaze u neposrednoj blizini stambenih objekata, ako će rad tih objekata bukom ili na neki drugi način ometati život stanovnika.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook