Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbog gradnje biciklističkog mosta iznad dijela Parka M. Prpića prosvjedovalo 50-ak Zabočana

‘Ovime želimo izraziti nezadovoljstvo gradnjom mosta kroz naš park, rekao je nazavisni Sadaić predstavivši građanima ono što je pročelnik Miletić predstavio njima. ‘Kako most ide u širinu četiri metra između dva drvoreda vidljivo je da će se morati posjeći grane s jedne i druge strane staze između dva drvoreda i teško je da će tako ogoljela stabla opstati, rekao je Sadaić


Iako je pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i javne potrebe Grada Zaboka Nenad Miletić nezavisnoj vijećnici Nataši Hlaban, nezavisnom vijećniku Branku Sadaiću i članovima inicijative Pokreni Zabok u Parku Milana Prpića predstavio projekt izgradnje pješačko – biciklističkog mosta u sklopu projekta BRZO, odnosno izgradnje biciklističke staze koja će spajati Zabok i Oroslavje, ranije najavljen mirni prosvjed u Parku Milana Prpića u Zaboku, danas je ipak održan.

‘Ovime želimo izraziti nezadovoljstvo gradnjom mosta kroz naš park, rekao je nazavisni Sadaić predstavivši građanima ono što je pročelnik Miletić predstavio njima. ‘Kako most ide u širinu četiri metra između dva drvoreda vidljivo je da će se morati posjeći grane s jedne i druge strane staze između dva drvoreda, teško je da će tako ogoljelo zelenilo opstati. Ono što nas muči je financijska opravdanost i svrha tog mosta jer smo dobili pothodnik kod Obrtničkog doma, kod Zivta je napravljen pješački prijelaz i treba li nam sad biciklistički most. Mi nismo protiv obnove parka, biciklističke staze ili bilo čega, ali most je nepotreban i bit će udar na proračun, rekao je Sadaić. Govorio je i o financijskoj priči oko mosta koja im nije jasna.

Ono što muči građane je završetak gradnje mosta u svibnju 2022. godine, a tek onda slijedi rekonstrukcija parka. ‘Znači, otvorenje parka možemo očekivati pred lokalne izbore za četiri godine, zaključio je Sadaić koji je apelirao da se odmah zatrpaju, zbog sigurnosti, temelji iz kojih će se vaditi sprave, što za sada nije učinjeno.

Okupljeni su komentirali i druga igrališta i probleme u gradu, dali svoje prijedloge za trasu, govorili o pravilnicima biciklističke staze i opasnosti hoće li kakav čik ili limenka bačena s mosta pasti na nekoga, da projektanti uopće ne znaju gdje su instalacije i sve će se to morati izmještati, a na jedno od pitanja, vezano uz glavnog gradskog projektanta odgovorio je bivši predsjednik Gradskog vijeća Zaboka, sada vijećnik s nezavisne liste Krešimira Končevskog, Žarko Ivančić.

‘To je sve po nahođenju, bez ikakvog projekta, bez ikakve strategije razvoja. Svaki grad bi trebao imati strategiju razvoja unaprijed za deset godina da se zna što će i gdje danas - sutra biti, a tu nema ničeg. Ja vam garantiram da nema ničeg. Nije čudno da vi kao građani niste ništa znali o tom projektu jer niti vijećnici nisu imali pojma o bilo kakvom projektu, osim o imenu. Nismo mogli doći ni do jedne informacije koliko će to koštati, koje su naše obveze prema Fondu kasnije. Iskoristila se korona i kvorum vijeća je spao na to da su oni koji su bili protiv dobili koronu. Tada, dvije minute prije sjednice vijeća, ubačena je dodatna točka kojom se brzo izglasala ta investicija. Znači na taj način je krenuo taj projekt. Od početka, osim gradonačelnika, nitko nije imao pojma niti uvida u bilo kakve papire, rekao je Ivančić.

Ostali su komentirali i kako blizu dječjeg parka ne smije biti nikakav objekt te visinu mosta i posebne propise ako ide preko pruge, a najviše ih je mučilo da li to doista treba s obzirom da se u podvožnjaku može napraviti i staza za bicikle te se o tome trebalo razmišljati ranije.


Malo odvojen od grupe građana bio je aktualni predsjednik Gradskog vijeća Zaboka Dragutin Črnjević. Na pitanje je li možda i on došao podržati ovu inicijativu i kako se njemu osobno čini ovaj projekt rekao nam je: ‘Došao sam pogledati, vidjeti što se događa. Ljudi imaju pravo iznijeti svoje mišljenje i to je u redu. Ja sam tu godinama bio kopač i korisnik parka. Koliko će biti korisno, priča je koja je sad upitna jer su odluke donesene u prijašnjem mandatu i projekt vjerojatno ide kad je već započeta gradnja, rekao je Črnjević.

Što se prosvjednika tiče, obećano im je da će ta točka biti uvrštena na prvu sjednicu vijeća pa će nakon toga ponovno informirati građane, a na njihovim stranicama i dalje ostaje peticija gdje se mogu potpisati svi koji su protiv biciklistikog mosta iznad dijela Parka Milana Prpića.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook