Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbog hladnoće INA najavljuje redukciju opsrkbe plinom

Problemi u opskrbi plinom zbog velike hladnoće i smanjenja isporuke iz Rusije prijete redukcijom u Hrvatskoj. U samo jed


Problemi u opskrbi plinom zbog velike hladnoće i smanjenja isporuke iz Rusije prijete redukcijom u Hrvatskoj. U samo jednom danu potrošnja plina u Hrvatskoj je porasla sa 500 tisuća na 606 tisuća prostornih metara na sat.

Iz INE javljaju da prijeti potpuni kolaps, o čemu su, uz sve distributere, izvjestili i Ministarstvo gospodarstva. Isporuka plina već je ograničena kutinskoj Petrokemiji, HEP-u i DIOKI-ju, a jučer u podne smanjen je tlak plina u đurđevačkoj mreži.

Na distribucijskom području Zagorskog metalca potrošnja je u veljači povećana za 80%, no direktor Stjepan Jakopec kaže da za sada nema mjesta panici. Ukoliko INA smanji distribuciju plina, Zagorski metalac će prvo, bez prethodne najave, isključivati potrošače koji imaju nepodmirene račune, a prvi na popisu su veliki potrošači.

To bi bila prva faza redukcije i njome bi se za određeno vrijeme osigurala redovita distribucija ostalim potrošačima. Direktor krapinskog Krakoma Željko Vincelj također nam je rekao da je potrošnja plina u veljači znatno povećana, no i on smatra da nema mjesta panici, jer prognostičari do kraja tjedna najavljuju znatno više temperature.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook