Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbog kancerogenih sastojaka iz prodaje hitno povučena dječja hrana!


Kako je naveo trgovački lanac Müller, zbog aflatoksina iz svih trgovina povučene su dvije vrste dječjih kašica: Alnatura kašica rižoto s bundevom i mrkvom, rok trajanja 20. 12. 2025. godine te kašica ratatouille s krumpirom roka trajanja 14. 01. 2026. i 28. 01. 2026. godine.

Obje kašice su za dojenčad od 8 mjeseci težine 220 grama, ekoproizvodi koje se stvaraju u njemačkoj tvrtki Alnatura.

“Sigurnost naših kupaca, pogotovo djece, jako nam je važna. Želimo biti dosljedni svojoj odgovornosti i informirati kupce o mogućim opasnostima, sigurnosnim opaskama, upozorenjima o proizvodima te povlačenjima proizvoda,” kažu u Mülleru, piše Danica.hr.

Kašice su se, inače, prodavale od 1. veljače ove godine, a razlog povlačenja je mogućnost povećane vrijednosti aflatoksina.

“Molimo provjerite imate li proizvode te odmah prestanite s upotrebom! Povrat je moguć u bilo kojoj Müller poslovnici. Plaćeni iznos bit će vraćen i bez predočenja računa, kažu u Mülleru.

Aflatoksini su, inače, skupina toksina gljivica koji mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja zdravlja ljudi, ponajviše jetre. Akutna otrovanja zovu se aflatoksikoza i mogu dovesti do zatajenja jetre i smrti.

Pokusi na laboratorijskim životinjama pokazali su ozbiljan rizik od razvoja karcinoma jetre kod veće izloženosti aflatoksinima.

Prema odluci EU, nije dopuštena ni najmanja količina aflatoksina u prehrambenim proizvodima koji su u prometu na europskom tržištu.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook