Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbog oporezivanja slovenskih mirovina umirovljenici traže Vladinu pomoć

Piše: Ivančica Jurčević Više od 300 umirovljenika iz općine Hum na Sutli prima slovensku mirovinu na koju im Republika




Više od 300 umirovljenika iz općine Hum na Sutli prima slovensku mirovinu na koju im Republika Slovenija od 1. siječnja, otkad je stupio na snagu "Zakon o dohodnini", uzima porez.

Primjerice, na mirovinu od 108.000 tolara umirovljenici slovenskoj državi plaćaju 16 posto poreza, odnosno 580 kuna, a na mirovine veće od 108.000 tolara plaća 33 posto poreza.

Na poticaj načelnika Huma na Sutli Božidara Brezinščaka Bagole održan je sastanak s umirovljenicima koji primaju slovensku mirovinu i radnicima zaposlenim u Sloveniji. S tog je skupa upućen i pismeni prosvjed najvišim državnim dužnosnicima i saborskim zastupnicima kako bi se što žurnije potpisao ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Slovenije.

- Uz rješavanje problema dvostrukog oporezivanja traži se i potpisivanje sporazuma o zapošljavanju i radnoj sigurnosti zaposlenika.

Općina Hum na Sutli takav je zahtjev još 1995. poslala na županijsku adresu, a iz Županije proslijeđen je u Ministarstvo vanjskih poslova. Rezutata nema pa je ovo ponovljena inicijativa za brže rješvanje tih problema - rekao je načelnik Općine Božidar Brezinščak Bagola.

S pravom je ogorčeno i 260 radnika koji rade u Sloveniji. Zbog zakidanja radničkih prava prosvjedovali su još 1995. godine. Tada su im oduzete sve olakšice pri plaćanju na porez te im je uskraćeno pravo na dječji doplatak.

I tada je upućen prosvjed ministarstvu kako bi se potpisao međunarodni sporazum o zapošljavanju dnevnih migranata te da se radnicima koji rade u Sloveniji porezna davanja njihovim općinama nadoknade iz državnog proračuna.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook