Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbog suše je stanje u nekim lokalnim vodovodima kritično, no Zagorju ipak za sada ne prijeti nestašica pitke vode

Kod javnih opskrbljivača provjerili smo kako stojimo s dostupnošću vode u Krapinsko – zagorskoj županiji


Ljeto u Hrvatskoj obilježile su visoke temperature duže vrijeme, a na hidrološko staje i vodostaje znatno utječu manje količine oborina proteklih mjeseci. Istarska županija muku muči s dostupnošću vode, a iz DHMZ – a nedavno su upozorili da bi se taj problem mogao pojaviti i u drugim dijelovima Hrvatske. Pokušali smo kod javnih opskrbljivača, kojih je u Krapinsko – zagorskoj županiji četiri, provjeriti kako s pitkom vodom stojimo u Zagorju.

Redukcije vode
VIOP d.o.o. već je krajem sprnja uputio apel potrošačima na štednji i radionalno korištenje pitke vode. - Radi izrazito nepovoljnih hidroloških prilika, nepovoljnog stanja izdašnosti izvorišta „Pregrada“ te alarmantnog stanja sigurnosti vodoopskrbnog sustava, VIOP d.o.o. poziva potrošače javnog vodoopskrbnog sustava Pregrada na racionalnu i odgovornu potrošnju vode radi osiguranja stabilnosti i održivosti vodoopskrbnog sustava i očuvanja redovne opskrbe vodom. Obzirom na hidrološki nepovoljne prilike uzrokovane dugotrajnom sušom, uz činjenicu da je javni vodoopskrbni sustav ostao na jednom aktivnom zdencu „B-2“ koji radi smanjenom izdašnošću, radi sigurnosti očuvanja redovne opskrbe vodom potrošača mole se potrošači da ne koriste vodu iz javnog vodoopskrbnog sustava za potrebe zalijevanja javnih i privatnih zelenih površina, vrtova i sportskih terena, pranje javnih i privatnih asfaltnih površina, ulica i trgova te punjenje privatnih bazena vodom iz javnog vodoopskrbnog sustava. Uz sve navedeno, a imajući pritom u vidu nužnost i prioritet održavanja razine sigurnosti opskrbe vodom svih potrošača vodoopskrbnog sustava, molimo potrošače za razumijevanje, provedbu mjera navedenih u ovom pozivu i razumno korištenje pitke vode. Ukoliko neće doći do smanjenja sadašnje visoke razine potrošnje vode, uslijedit će stanje neodrživosti vodoopskrbnog sustava kao i daljnjih redukcija vode – upozorili su iz VIOP – a.


Stabilan sustav
Krakom vodoopskrba i odvodnja, usprkos nepovoljnim vremenskim uvjetima i suši, raspolaže dovoljnim količinama pitke vode za sve svoje potrošače kojih je otprilike 7500 (domaćinstva i pravne osobe). - U narednom razdoblju ne očekujemo značajno pogoršanje stanja u vodoopskrbnom sustavu koje bi značilo obustavu ili redukciju opskrbe vodom, no ipak se apelira na potrošače da se voda troši savjesno i racionalno – rekao nam je Darko Bukvić, tehnolog za vodovod i odvodnju u Krakomu. Dobro je stanje i u Zagorskom vodovodu. - Sustav javne vodoopskrbe vodouslužnog područja Zagorskog vodovoda d.o.o. , kojim je obuhvaćeno preko 36.000 korisnika, prati se na dnevnoj bazi te je u cijelosti stabilan. Projekcija stabilnosti može se iskazati i za naredni sušni period do jeseni – odgovorila je tajnica Zagorskog vodovoda d.o.o. Nadica Mihovilić.


U nekim lokalnim vodovodima kritično
Kako se češće problemi javljaju kod lokalnih vodovoda, pitali smo i kakvo je stanje u Općini Marija Bistrica, na kojem postoji nekoliko sustava. Iz sustava Zagorskog vodovoda opskrbljuju se naselja Tugonica i Podgrađe, dijelovi naselja Poljanica Bistrička i Hum Bistrički. Dio naselja Selnica je pod sustavom Dobri Zdenci kojim upravlja Općina Gornja Stubica. Iz sustava Općine Marija Bistrica opskrbljuje se naselje Marija Bistrica, dijelovi naselja Podgorje Bistričko, Hum Bistrički i Laz. Ostala naselja opskrbu pitkom vodom imaju iz lokalnih vodovoda kojima upravljaju grupe građana. - Na području Općine Marija Bistrica ipak ne postoji prijetnja za redukcija vode, ali je u nekim lokalnim vodovodima stanje s količinom vode bilo kritično te smo morali dopunjavati njihove sustave dovozom pitke vode s autocisternom – kažu u Općini. Dodaju da se provode mjere štednje pitke vode na način da se apelira na racionalnu potrošnju vode odnosno mole se stanovnici da ne zalijevaju okućnice, pune bazeni i peru automobili i to u sustavima lokalnih vodovoda. - U nekoliko lokalnih sustava bila je evidentirana nestašica vode te smo sustave dopunjavali dovozom pitke vode s autocisternom. Nakon što smo zamolili stanovnike da se voda troši racionalno, sustavi su se stabilizirali. Što se tiče navika potrošača, isti su odgovorni, racionalni i pridržavaju se uputa za smanjenje potrošnje vode. Međutim, ima pojedinaca koji se ponašaju neodgovorno i ignoriraju upute pa smo bili prisiljeni po prijavama i izvidima na terenu iste upozoravati na odgovorno ponašanje i pridržavanje uputa za racionalno korištenje vode – kažu u Mariji Bistrici. Normalizaciju situacije s vodoopskrbom očekuju kroz mjesec dana. - Do poboljšanja hidrometeoroloških uvjeta i dalje su na snazi preporuke o racionalnoj potrošnji vode te se mole potrošači da ih se i dalje pridržavaju. Krajnji cilj je da se svi lokalni vodovodi spoje na sustav javne vodoopskrbe odnosno na sustav Zagorskog vodovoda, ali je taj proces do daljnjeg obustavljen do završetka postupka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe o uslužnim područjima (NN 147/21) kod Ustavnog suda RH – odgovoreno je iz Općine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook