Prethodni članak
Sljedeći članak

'Zbogom zagorskim puranima i pajcekima': Mi već jesmo na koljenima, dublje ni ne možemo klonuti


Davor Dretar, saborski zastupnik Domovinskog pokreta danas je na krapinskom sajmištu održao konferenciju za novinare s temom 'Zbogom zagorskim puranima i pajcekima, katastrofa hrvatske poljoprivrede i zahtjev za ostavkom ministrice Vučković. Hrvatska poljoprivreda je pred potpunim kolapsom, poručio je Dretar.

- Nakon katastrofalne politike koju predvodi koalicijska Vlada Andreja Plenkovića i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, hrvatska poljoprivreda je u gotovo svim sektorima bačena na koljena. Ovim putem izražavamo svoju podršku svim poljoprivrednicima koji se u Slavoniji na ovoj hladnoći bore za svoja prirodna prava koja bi trebao imati svaki poljoprivredni proizvođač. U Zagorju, na sjeveru Hrvatske, situacija je gotovo pa jednaka samo što mi tek očekujemo val ovih katastrofalnih mjera hrvatske Vlade. S ovog mjesta pozivamo ministricu Vučković na ostavku ukoliko je Andreju Plenkoviću u cilju boljitak hrvatske poljoprivrede. Vlada Andreja Plenkovića Hrvatsku vodi prema potpunom ponoru. Naše robne rezerve su ispražnjene, naša poljoprivredna proizvodnja nije dovoljna da zadovolji hrvatski narod. Hoće li nas Vlada uputiti na strane trgovačke lance? Potpuno je jasno da hoće. Ubijaju se svinje po Slavoniji, još malo pa će nam istu stvar raditi i u Zagorju i u cijeloj Hrvatskoj. Zagorski puran kao autohtoni brend, kao zaštićena robna marka na svjetskom tržištu isto tako pomalo dolazi pod udar ptičje gripe, zabrane držanja na otvorenom što je preduvjet da bi mogao biti brendiran kao zagorski puran – istaknuo je Dretar.

Domovinski pokret zajedno sa svojim političkim istomišljenicima i partnerima želi naglasiti: Hrvatska poljoprivreda ima pravo biti ključni resurs Hrvatske kao uspješne, moderne i sretne države. Podršku je dao i vijećnik Marijan Tupek iz Domovinskog pokreta KZŽ.

- Čovjek ne treba biti prepametan nego sjesti u auto, odvest se po Hrvatskoj pa da vidi šikare, žbunja, grmlja i trnja gdje su nekada bile oranice, gdje su se proizvodili poljoprivredni proizvodi... Mogli smo hraniti pola Europe, a ovom se politikom uništava hrvatsko selo, poljoprivreda. Histerija svinjske kuge krenula je sada i na perad. Ako ovako nastavimo, za dvije godine nećemo više ništa proizvoditi, jest ćemo kukce – poručio je Tupek.


- U Slavoniji nam žive i Zagorci. Oni muke muče zbog svinjske kuge. Ja sam te ljude posjetio, a oni poručuju: 'Sutradan očekujte u Zagorju istu tu priču koji proživljavamo mi'. Ja tim ljudima vjerujem. Razgovaral sam s poznatim veterinarima koji tvrde da je ovo nametnuto. ''Našoj'' ministrici poručujem neka da ostavku što prije jer će biti lakše i za poljoprivrednike i za nju. Odgovarat će za svoja nedjela. Potamanit će se i to malo purana koji se uzgajaju – rekao je pak Ljubomir Bručić iz HSS Stjepan Radić, dok je Slobodan Lazić iz Demokratskog HSS-a kratko istaknuo:

- Ne možemo drugo nego podržati sve naše članove, simpatizere i buduće kolege, seljake koji se iz dana u dan bore, a koji dobivaju samo muku, jad i patnju.

Branko Kvež, vlasnik OPG-a Kvež koji se bavi preradom suhomesnatih proizvoda u Zagorju, a dolazi iz Sekirišća kraj Svetog Križa Začretja zabrinut je, kaže, za budućnost svoje djece.

- Mi već jesmo na koljenima, dublje ni ne možemo klonuti. Čime će se baviti naša djeca? Ja imam dvoje djece koju sam usmjerio u ovu proizvodnju, vole to raditi, ali svaku večer gledajući Dnevnik, gube volje. Ne želim da odu van. Ja ću se boriti da mi djeca budu zadovoljna na hrvatskoj grudi – rekao je Kvež.

Vladajuća koalicija podigla je dovoljno ruku da ministrica Vučković ostane na ovoj poziciji, međutim, prema riječima Dreleta, činjenica je da tih 77 ruku koliko je nju zadržalo na poziciji predstavlja jako mali broj. U RH imamo 3.877.000 ruku koje moraju jesti svakoga dana i koje zahtijevaju njenu ostavku, dodaje.

Podsjetimo, dnas je zakazan sastanak kako bi se problematika riješila, od čega ova skupina ljudi ne očekuje ništa jer je to, kažu, odugovlačenje rješenja krize. Obećala je ministrica da će doći na sastanak, a nije, a to je, dodaju, izbjegavanje rješenja. Ono što traže je trenutni prekid služenja uvoznim gospodarskim lobijima i samostalna hrvatska politika.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook