Prethodni članak
Sljedeći članak

ZBOR MALIH PJESNIKA: Najmlađi kajkavci pokupili brojne nagrade za svoje stihove


Na ovogodišnji natječaj za 55. Zbor malih pjesnika u Zlataru stiglo je 290 pjesama učenika iz 48 škola, ponajviše iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije, Koprivničko-križevačke i Grada Zagreba. Prosudbeno povjerenstvo (Željka Horvat Vukelja, Ivančica Tomorad i Božica Brkan) odabralo je 60 pjesama isto toliko autora iz 45 škola. Kao i svake godine do sada i ovogodišnji Zbor malih pjesnika prati katalog ilustriran likovnim radovima sudionika izložbe Čovjek čovjeku. Kao gošće nastupile su učenice iz Osnovne škole Matije Gupca  u Cerniku, mjestu u Brodsko-posavskoj županiji. Naime, mali štokavci godinama na Zboru malih pjesnika uspješno surađuju s vršnjacima kajkavcima.

Zlatarska učiteljica Blanka Sviben godinama osmišljava  vrijednu pjesničku priredbu. Tako je bilo i ovoga rujna.  Između izvedbenih blokova odabranih stihova, u glazbenim intermezzima nastupali su glazbeno talentirani  učenici osnovne  glazbene škole Julija Šaka, Leona Vujica, Elena Šrajbek, Adam i Anton Adanić svirajući,  uz glasovirsku pranju učitelja glazbene kulture Matije Vučkovića, odabrane kajkavske poprevke iz festivalske krapinske prošlosti. Sudionike Zbora, ali i njihove roditelje i mentore, pozdravili su zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan  Pentek i Mirjana Smičić Slovenec, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu KZŽ.

Dodijeljena je niska nagrada. Najteže je bilo odlučiti tijekom priredbe o najboljoj izvedbi pjesme. Nagrade u pripale Lovru Erdelji, učeniku OŠ Kotoriba i Ani Ferčak iz OŠ Bednja. Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića, kao organizator, nagradilo je dvije sudionice, Leu Balić iz OŠ Lobor i Anju Žnidarić iz OŠ Krapinske Toplice. Najbolju pjesmu domoljubne tematike ispjevala je Lara Mastin iz ivanečke OŠ I. Kukuljevića Sakcinskog, Područna škola Salinovec. Njezina mentorica, Valentina Posavec Kovač, nagrađena je za najbolji izbor pjesama. Najboljom pjesmom autora iz razredne nastave  proglašena je „Moja sreća“ Nike Baumgartnera iz OŠ Belica. Tri nagrade prosudbenog povjerenstva osvojile su Leonarda Remar iz OŠ Vidovec (mentorica Sanja Biškup), Ivana Mihaljević iz OŠ Orehovica i Klara Žagmešter iz OŠ Marija Gorica. Plaketa Zbora malih pjesnika za dugogodišnji doprinos  Zboru malih pjesnika i promicanje kajkavskog pjesništva dodijeljena je posthumno prof. Ljudmili Klanić iz Ludbrega, preminuloj prije mjesec dana. Također plaketa je dodijeljena i OŠ Sveti Đurđ. Nagrađene je nagradila „Školska knjiga“, dugogodišnji pokrovitelj Zbora malih pjesnika i izložbe „Čovjek čovjeku“.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook