Prethodni članak
Sljedeći članak

ZDS i MDS: Uredbom nam se nameću nove institucije koje nemaju izborni legitimitet

Zagorska demokratska stranka i Međimurski demokratski savez danas su u Zaboku na tiskovnoj konferenciji govorili o aktua


Zagorska demokratska stranka i Međimurski demokratski savez danas su u Zaboku na tiskovnoj konferenciji govorili o aktualnoj regionalnoj politici te ustavnoj tužbi koju je podnio Primorsko-goranski savez, a podržavaju ostale članice 'Regionale' protiv Zakona o regionalnom razvoju RH i Uredbe o osnivanju partnerskih vijeća statističkih regija.

Dr. Višeslav Ćuk, zamjenik predsjednika ZDS-a istaknuo je kako su se sve Vlade do sada obvezale na fiskalnu i financijsku decentralizaciju, ali je situacija obrnuta jer je zadnjim potezima lokalna zajednica izgubila 500 milijuna kuna.

- Prema Uredbi o osnivanju partnerskih vijeća statističkih regija, vijeća bi postala tijela paralelne vlasti, a čime bi se zaobišli legalno izabrani predstavici. Činjenica je da bi u vijeća trebale većinom biti imenovane osobe, a ne izabrani prestavnici. Kako će se onda preovoditi odluke i želje građana – pita se dr. Ćuk.

Predsjednik MDS-a Željko Pavlic istaknuo je kako su po Ustavu županije regije i imaju ovlasti, ali i obveze prema građanima.

- Sad se te ovlasti prenose na vijeća. Umjesto proklamirane decentralizacije, sada imamo rastuću centralizaciju. Uredbom nam se nameću nove institucije koje nemaju izborni legitimitet. Uvođenjem partnerskih vijeća statističke regije dobile bi ipak ozbiljnije konture. Kad bi vijeća činili predstavnici županija to bi bilo dobro, ali u oči bode njegov sastav. Evo, partnersko vijeće Sjeverozapadne regije čini 38 članova. Od toga je samo 6 predstavnika županija i jedan svih općina i gradova s područja regije. Ministar regionalnog razvoja je predsjednik, ministarstvo ima tri predstavnika, a 16 daju druga ministarstva i agencije. Kako će se podzastupljene županije, gradovi i općine izboriti za svoje interese – rekao je Pavlic dodajući kao će glavnu rijeć opet voditi politika.

Dr. Ćuk izrazio je bojazan da nakon takvih promjena sigurno slijedi još dodatna financijska centralizacija.

Predstavnici regionalnih stranaka slažu se da bi kod ovakvih pitanja obavezno trebalo raspisati referendum kao što je to bilo u Sloveniji, da se građani posebice rubnih područja mogu izjasniti kojoj većoj regiji žele pripadati jer je riječ o vrlo osjetljivom pitanju. Također se slažu da je guranje određenih loših rješenja pod krinkom usklađivanja zakona sa zakonodavstvom EU krivi potez, pogotovo što u EU postoji puno prostora za razne varijante.


Snimio: Krunoslav Pavlina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook