Prethodni članak
Sljedeći članak

ZDS promijenio ime u Hrvatsku kajkavsku stranku i poručio Domoljubnoj koaliciji: Ukoliko ćete nas i dalje marginalizirati, raskidamo suradnju

Opstali smo punih 19 godina, što je malo kojim političkim strankama u Hrvatskoj, osim HDZ – u, SDP - u i HSS –u uspjelo, rekao je Belina, koji je ponovno izabran za predsjednika stranke


Danas je u restoranu Stara škola u Mirkovcima održana 7. izborna skupština ZDS - a na kojoj je birano vodstvo stranke. Za predsjednika je ponovno izabran Stanko Belina, koji je dobio 82 glasa, dok je njegova protukandidatkinja Sanja Mohač iz Donje Stubice dobila 6 glasova.

Na skupštini je donesena odluka da ZDS promijeni ime u Hrvatsku kajkavsku stranku (HKS)  te je usvojeno novo ime, statut, logo i zastava. Belina je objasnio kako je ZDS u ovih 19 godina dao što je mogao te da je vrijeme da naprave korak naprijed. - Primarni cilj je da HKS pokrije središnju Hrvatsku  te da kajkavci, koji čine 31 posto stanovništva Hrvatske, dobiju svoju regionalnu političku stranku, kao što je imaju Slavonci i Istrijani, poručio je Belina.

Na ovaj način ZDS je preduhitrio svoje političke konkurente, koji su imali sličnu ideju, osnovati Hrvatsku stranku svih kajkavaca. – Tko prvi, njegova djevojka, zaključio je Belina.

Na Izbornoj skupštini zedeesovci su istaknuli i nezadovoljstvo unutar Domoljubne koalicije, smatrajući da ih se marginalizira. - Ne tražimo visoke pozicije ni mjesta za uhljebljivanje, ali s obzirom da je kandidat ZDS – a dobio 1873 preferencijalna glasa, što je puno više nego ostali koalicijski partneri, mislimo da bi nam se trebalo omogućiti participiranje u predstavničkoj i izvršnoj vlasti, a ukoliko se taj odnos ne promijeni, bit ćemo prisiljeni izaći iz koalicije.

Na izbornoj skupštini za glavnog tajnika stranke izabran je Željko Pelko, a prema prijedlogu predsjednika Beline, za političkog tajnika izabran je Mladen Popović.

Kao gosti na Izbornoj skupštini nazočili su ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat i saborski zastupnik i predsjednik zagorskog HDZ - a Žarko Tušek, koji je kratko prokomentirao nezadovoljstvo ZDS - a. - Komentari koji su išli u smislu eventualnog sudjelovanja ZDS - a u određenim tijelima izvršne vlasti sukladno koalcijskom sporazumu tek su u prvoj fazi postavljanja. Bit će puno mjesta za kvalitetne i dobre ljude iz ZDS - a i drugih stranaka, ali prije svega za stručne ljude koji znaju svoj posao i mogu doprinijeti razvoju cijele Hrvatske - rekao je Tušek.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook