Prethodni članak
Sljedeći članak

Zen keramika u Studiju Galerije Antuna Augustinića u Klanjcu

Prva u nizu radionica izrade kreativne keramike održana je u petak u klanječkom Studiju Galerije Antuna Augustinčića sa učiteljima osnovne škole i djelatnicima Muzeja Hrvatskog zagorja


Ideja radionice održane u petak u Klanjcu bila je upoznati sudionike s tehnikom modeliranja gline i izrade keramike sa naglaskom na zen opušteni pristup. Radionica je posebno korisna za učitelje, muzejske pedagoge, vodiče, muzejske tehničare i sve one koji se bave izvedbom kreativnih radionica u muzeju ili jednostavno žele naučiti nešto novo i bolje se upoznati sa svojim kolegama. Neka vrsta malog team-building-a i opuštanja, radionice se planira i otvoriti za goste i posjetitelje muzeja.

„Posebni naglasak na radionici bio je na pronalaženju zen stanja uma i buđenju kreativnosti“

–Cilj radionice je da sudionici ovladaju tehnikom i steknu ideje kako da modeliranje u glini ili izradu keramike ukomponiraju u svoje muzejske radionice. Posebni naglasak na radionici bio je na pronalaženjuzen stanja uma i buđenju kreativnosti, što će svakako svima dobro doći u razvijanju novih ideja i pristupa radu nakon stresnih i izazovnih godina. Modeliralo se rukama, dok suse površine ukrašavale keramičarskim alatom te oslikavale posebnim bojama za keramiku–izvijestila nas je autorica i voditeljica radionice, muzejski pedagog Galerije Antuna Augustinčića Petra Šoltić.

Sljedeća radionica na rasporedu je 25. travnja

Radionica je započela prezentacijom u kongresnoj dvorani Studija Galerije Antuna Augustinčića:

– Želja nam je približiti smisao i ciljeve radionice uz kratki pregled povijesti keramike u Hrvatskoj, objasniti tehniku obrade i pripreme gline, dati pregled odabranih fotografija inspirativnih djela keramike drugih umjetnika, izraditi skicete razraditi plan rada svakog pojedinačnog sudionika radionice. Radionica se nastavila u Studiju, prostoru za radionice, gdje su pripremljeni stolovi i glina za svakog sudionika radionice– opisala je tijek radionice Petra Šoltić.

Radionicu na kojoj je sudjelovalo desetak sudionika autorica je realizirala uz suradništvo muzejskog tehničara Igora Siročića, Sanje Broz i Roberta Žitnika.Partner radionice Zen keramika je Srednja Škola Bedekovčina i stručni učitelj Mladen Gorički, koji će biti angažirani u usluzi pečenja keramike. Sljedeća radionica najavljena je za 25. travnja 2022., a zainteresirani se mogu javiti na mail [email protected] ili nazvati na broj 550- 343.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook