Prethodni članak
Sljedeći članak

Znanca (nehotice) usmrtio čašom za gemišt?

»Sjedili smo mirno uz piće u gostionici kad je u lokal ušao Tomica Arhanić s prijateljem fotografom Milanom. S ula


»Sjedili smo mirno uz piće u gostionici kad je u lokal ušao Tomica Arhanić s prijateljem fotografom Milanom. S ulaza je počeo psovati i nešto mi dobacivati. Za Tomicu sam znao i od ranije da je sklon nasilničkom ponašanju. Mahao je rukama i nogama, skinuo jaknu, no nije me napao jer ga je Milan smirio.

No, iznenada me gađao čašom, a ja sam mu uzvrtio, primivši tanku čašu za gemišt s tri prsta, govoreći mu neka ide u p.... materinu i bacio čašu prema njemu. Mislio sam da ga nisam pogodio, no iznenada je počeo krvariti, zateturao je, srušio se i iskrvario. Nije mi bilo ni na kraj pameti da ga bi mogao ozlijediti, a kamoli ubiti i sada se duboko kajem«, branio se u ponedjeljak na zlatarskome Županijskom sudu Ivan Antolić (43), optužen za ubojstvo Tomice Arhanića (23).

U svojem završnome govoru županijski državni odvjetnik Vladimir Terešak istaknuo je da je Antolić bio svjestan opasnosti i mogućnosti ozljeđivanja Tomice, jer ga je gađao čašom u vitalni organ. Tužitelj je zatražio da se Antolić proglasi krivim i osudi po zakonu.

Antolićev branitelj Silvije Degen ustvrdio je da se radio o slučaju kakav on ne pamti u svojoj dugogodišnjoj odvjetničkoj praksi. Degen je rekao da ono što se dogodilo 10. travnja prošle godine oko 30 minuta poslije ponoći u Pregradi, zapravo tragičan događaj. A postupak njegova branjenika može se okarakterizirati kao opće opasna radnja sa smrtnom posljedicom: krhotina čaše odbila su u vratnu žilu i došlo je iskrvarenja i smrti. »Ivan je samo uzvratio na Arhanićev napad i nije mu bilo ni u primisli da ga ubije. Zbog toga se ne može govoriti o djelu počinjenom u izravnoj namjeri, kako se sugerira u optužnici. Riječ je o izvanrednome događaju kojeg nitko nije mogao predvidjeti i stoga predlažem da se Antolić oslobodi«, napomenuo je poznati zagrebački odvjetnik.

U vrijeme počinjenja kaznenog djela i Antolić i Arhanić bili su dosta pijani. Budući da se radi o pravno upitnoj situaciji, iako činjenično jasnoj, istaknuo je predsjednik sudskog vijeća sudac Tomislav Juriša, presuda nije izrečena u ponedjeljak već je njezino izricanje zakazano za četvrtak.

Izvor: Vjesnik

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook