Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar i veleposlanik Trichilo otkrili nove mogućnosti suradnje s Italijom


Danas je u prvi službeni posjet Krapinsko – zagorskoj županiji stigao veleposlanik Italije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Paolo Trichilo. U jednosatnom razgovoru, kako je izjavio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, Trichilou su prezentirane mogućnosti gospodarstva u našoj županiji, strateški projekti, razgovaralo se o tržištu rada, o infrastrukturi, obrazovanju i kvalitetnom kadru u gospodarstvu. Konstatirali su kako iste probleme oko osiguravanja radne snage imaju sve zemlje zapadne Europe. Osim toga, talijanska ambasada je ovom prilikom pozvana da se uključi kao partner u Znanstveni piknik koji će se ove godine održati 27. i 28. rujna u perivoju Muzeja seljačkih buna, u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici. Podsjetimo, kroz taje je projekt već ostvarena suradnja s američkom, austrijskom i slovenskom ambasadom. 

Prilikom obraćanja medijima, župan Kolar je izjavio kako vjeruje da predstojeće razdoblje donosi mogućnosti suradnje s Italijom. - Italija je naš treći trgovački partner po našem izvozu i uvozu. Imamo nekoliko sjajnih talijanskih tvrtki koje rade na području KZŽ. Vjerujem da je ovo samo početak dobre, buduće suradnje. Vjerujem i da u novoj financijskoj omotnici ima mjesta za to da s Italijom provodimo projekte – rekao je Kolar i dodao kako su Trichilou prezentiran i turizam u Zagorju. Dakako, župan nije propustio priliku da istakne kako je nedavno Financial Timesa na fDi Intelligence ljestvici smjestio Krapinsko - zagorsku županiju u top 10 europskih malih regija budućnosti prema strategiji privlačenja investicija. Osim toga, spomenuo je i jučerašnju nagradu European Entrepreneurial Region (Europska poduzetnička regija) koja prepoznaje regije s izvanrednom i inovativnom poduzetničkom strategijom.

Nj. E. Paolo Trichilo izrazio je veliku čast što je posjetio Krapinsko – zagorsku županiju, a kako je rekao ono što mu je bilo prezentirano bilo mu je zanimljivo. Došao je, kaže, naučiti o ovoj regiji. - Stigao sam danas ovdje kako bih vidio mogućnosti u ovoj regiji i mogu reći da su mogućnosti suradnje otvorene. Ujutro sam posjetio dvije talijanske kompanije u ovoj regiji koji rade ovdje već dugo godina i mislim da je ovo interesantno područje za ulaganje. Na sastanku smo pak uvidjeli mogućnosti suradnje i pronašli neke zanimljivosti pa vjerojatno ćemo biti partneri u projektu Znanstveni piknik – rekao je Trichilo.

Sastanku je uz župana sudjelovao i pročelnik Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Karlo Frljužec, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i infarstrukturu Sanja Mihovilić te ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook