Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar nagradio zagorske olimpijce, najavljene i nove investicije u zagorski sport


U Poslovno-tehničkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u utorak, 10. rujna 2024. godine, župan Željko Kolar i zamjenica župana Jasna Petek održali su prijam za olimpijce s područja Krapinsko-zagorske županije koji su sudjelovali na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu – Petar Gorša, Matija Gregurić i Jana Pavelić.

Tim je povodom župan Željko Kolar istaknuo kako mu je velika čast, ali i privilegija što može pozdraviti olimpijce koji su za sve Zagorke i Zagorce zlatni. “Svi koji su u sportu, svi koji su trenirali, svi koji su igrali bilo kakvu ligu, lokalnu, regionalnu, nacionalnu, svi znaju koliko je potrebno vremena, truda, odricanja, znoja, borbe protiv ozljeda, usklađivanja škole i posla sa samim treniranjem da se uspije postignuti takav vrhunski rezultat i plasirati se na Olimpijske igre i zadovoljiti tu normu. Mi smo nakon 1960. godine zapravo imali sjajne sportaše i sjajne rezultate i imali smo tri sportaša na olimpijskim igrama i to je ogroman uspjeh”, naglasio je župan Kolar i dodao kod nas nema idealnih sportskih uvjeta.

“Kad govorimo o strijelcima nemamo automatiziranu pravu streljanu, ali napravili smo prvi korak u Krušljevom Selu. U periodu, od godinu ili dvije, trebali bi napraviti dvije tartan atletske staze, jednu u Krapini i jednu u Zaboku, s obzirom da imamo atletski klub u oba grada. Županija je tu spremna financirati 50 posto ukupne investicije. Pravo je čudo da mi imamo takav plivački klub i olimpijku, a da nemamo olimpijskog bazena na području Krapinsko-Zagorske županije. Terme Tuhelj gdje sada treniraju su u renovaciji, u novom ulaganju, a tu su i Krapinske Toplice i Terme Jezerčica. U konceptu razvoja samih tvrtki je više ovaj turistički dio, a ne sportski i nemaju u planu izgradnju olimpijskog sportskog bazena”, rekao je župan i dodao kako su za šemničke toplice, zajedno s Gradom Krapinom radili idejno rješenje, gdje su predvidjeli izgradnju olimpijskog bazena, svjesni kakav klub imamo i koji potencijal tu postoji te je najavio kako će obaviti sastanak s ministrom turizma i sporta te s predsjednikom Olimpijskog odbora Matešom.

Župan Željko Kolar zagorske je olimpijce prigodno nagradio. Olimpijci Jana Pavalić, Matija Gregurić i Petar Gorša pojedinačno su nagrađeni s 5000 eura, a Janin trener Ivica Androić i hrvački sudac Zvonko Očić nagrađeni su svatko s 3000 eura.

Olimpijac Petar Gorša u Hrvatskom zagorju živi od 2019. godine, a ovo mu nisu bile prve Igre za koje se pripremao. “Ovdje sam pronašao svoje mjesto pod suncem. Naravno, infrastruktura uvijek može biti bolja pa će iskorakom u Krušljevom Selu dobiti prostor za vježbanje četiri olimpijske discipline”, dodao je i zahvalio županu na prijmu i valoriziranju uspjeha.

Olimpijka Jana Pavalić istaknula je kako su Olimpijske igre super iskustvo, ali trema je bila postojeća prije samog starta. “Dobro sam to podnijela uz pomoć publike. Na 50 metara je već bilo kasno pa nisam skroz zadovoljna s rezultatom, ali općenito super. Kao najmlađa na svojim prvim Olimpijskim igrama, željela bih zahvaliti svojim prijateljima i kolegama koji su bili tamo sa mnom. Nadam se da ćemo dobro trenirati ove četiri godine i da ćemo se svi zajedno vidjeti u Americi. Također, i ja se nadam da će nas tamo biti još više. Idemo se primiti posla i trenirati”, poručila je Jana.

Olimpijac Matija Gregurić istaknuo je da posebnost atletike zbog gledatelja kojih je na stadionu oko 80 tisuća. “Spremate se za natjecanje kao i svako drugo, ali duboko u sebi znate da je to nešto drugo, a još kad stanete u krug to je stvarno poseban osjećaj.Izuzetno mi je drago da Krapinsko-zagorska županija ima troje predstavnika koji su bili na ovim Olimpijskim igrama te se i ja također nadam da će se za četiri godine taj broj povećati. Županija ima doista puno sportskih talenata koji imaju i volju i želju i mislim da, ako svi jače stisnemo zube i pomognemo jedni drugima, vjerujem da će rezultat biti puno veći”, zaključio je Gregurić.

Trener Plivačkog kluba “Olimp” iz Zaboka Ivan Androić zahvalio je županu na izuzetno konstruktivnom sastanku i poručio kako se nada da će se poboljšati uvjeti rada, a županu je dao obećanje da će se, ako bude zdravlja, družiti i nakon Los Angelesa.

Hrvački sudac Zvonko Očić istaknuo je zahvalnost na organizaciji prijma, ali i nadu da će se okupiti u još većem broju nakon Igara u Los Angelesu. “Hrvanje nažalost nije sport koji egzistira u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali vjerujem da bi se to u budućnosti moglo promijeniti. Ja kao sudac imam zadaću da pošteno dijelim pravdu i da se vrhunske sportaše poput ovih ovdje ne zakine za njihov uspjeh”, poručio je Očić.

Na prijmu su bili prisutni i pročelnik Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Karlo Frljužec, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec, predsjednik i tajnik Športske zajednice Krapinsko-zagorske županije Tihomir Vančina i Branko Piljek te predsjednik Županijskog streljačkog saveza Krapinsko-zagorske županije Damir Oborovečki.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook