Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar: ''Obnove praktički nema''

Predstavljene aktivnosti i planovi Upravnog odjela za prostorno uređenje i Zavoda za prostorno uređenje KZŽ-e


Krapinsko – zagorska županija sa županijskim je Upravnim odjelom za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša te Zavodom za prostorno uređenje održala danas u Krapini konferenciju za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti odjela i zavoda tijekom lanjske, kao i planovi za ovu godinu.

Ravnateljica Zavoda Snježana Žigman istaknula je kako je rad zavoda obuhvaćao poslove vezane na izradu prostorno planske dokumentacije regionalne, odnosno lokalne razine, kao i poslove koje im povjeri nadležno ministarstvo, vezano na stručne analitičke poslove. ''Donesen je program rada i financijski plan, što je i provedeno, kao i edukacija radi održavanja statusa ovlaštenih arhitekata i valjanosti certifikata za obavljanje određenih poslova. Zavod je sudjelovao u procesima izrade 27 dokumenata izmjene i dopune planske dokumentacije prostornih planova, kao i u radu povjerenstava, stručnim analitičkim poslovima, suradnjama s projektantima države vezano na infrastrukturne projekte, konkretno Lepoglavsku spojnicu. Osim dosadašnjih poslova, u ovoj godini'' rekla je Žigman, definiran je angažman zavoda u punjenju informacijskog sustava prostornog uređenja, a očekuje se i početak pripreme jednog od strateških projekata Krapinsko – zagorske županije, vezano na upravljanje krajobrazom ubuduće.

Pročelnik Upravnog odjela Stjepan Bručić rekao je kako je u proračunu upravnog odjela za lanjsku godinu bilo osigurano 18 milijuna kuna, od toga 4 milijuna za Javnu ustanovu za upravljanjem zaštićenim dijelovima prirode KZŽ i 2 milijuna na Zavod za prostorno uređenje. Upravno odjel bavio se poslovima i bio je nadležan za preko stotinjak zakona i zakonskih propisa, izdavanje akata sukladno prostornom uređenju, gradnju, zaštitu okoliša i prirode, a preuzeo je i poslove od bivših ureda državne uprave, koji se odnose na prenamjenu poljoprivrednih zemljišta u građevinsko. ''U 2021. izdali smo 523 građevinske dozvole, uglavnom za stambene i gospodarske objekte, od toga je bilo 5 dozvola od veće važnosti, jer su bili u pitanju dozvole za razvojne zahvate, gdje će se iskazivati i potrebe za novim zapošljavanjima'' – rekao je Bručić. Istaknuo je i kako je do kraja protekle godine riješeno 99 posto predmeta vezanih uz nezakonito izgrađene zgrade. Imali su 28 tisuća podnesenih zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, a prihod od naknade, odnosno kazne, bio je 298 tisuća kuna. Što se tiče prirode i okoliša, donesen je 21 akt, rješenje, uvjerenje i mišljenje za utvrđivanje i dobivanje uvjeta za korištenje sredstava EU i nacionalnih fondova, Ured vodi i registar onečišćivača okoliša, doneseno je 605 prenamjena poljoprivrednih zemljišta, a radilo se i na sanacijama službenih odlagališta (Gorjak i Tugonica) te se izdvajalo za sanaciju divljih odlagališta prema zahtjevima JLS, kao i za redovnu djelatnost Piškornice.

Župan KZŽ-e Željko Kolar na početku je uputio čestitke i zahvale ravnateljici Snježani Žigman i Zavodu za prostorno planiranje i uređenje, djelatnicima KZŽ-e i kolegi Bručiću i njegovim djelatnicima na jednom velikom poslu koji su obavili u 2021. godini. ''Iz njihovog izvješća je vidljivo koliko je obim posla koji mi radimo u ovom sektoru'' – rekao je Kolar i nastavio. ''Zavod za prostorno uređenje kontinuirano provodi i provlači kroz svoj posao, kroz godinu 5 do 7 izrada prostornih planova za naše Jedinice lokalne samouprave, s time da 50 % financira KZŽ-e. I to je naš jedan veliki doprinos, prije svega stvaranju reda u prostoru, i kroz prostorne planove omogućavanje nove izgradnje i novih gospodarskih objekata na području KZŽ-e, a s druge strane velika pomoć tim JLS-e. Iz izvješća za prošlu godinu vidljivo je da su tri prostorna plana završena, ali već je dogovoreno i potpisan ugovor sa Općinom Krapinske Toplice i sa Općinom Novi Golubovec, i vjerojatno će tamo negdje polovicom godine, kako će se završavati ova tri prostorna plana, doći i tri-četiri nova. i Tako mi u kontinuitetu vučemo pet do sedam prostornih planova kroz godinu. '' – napomenuo je Kolar i također dodao da je vidljivo kako je 17 JLS sa svojim planovima koristilo na neki način usluge Zavoda sa 27 dokumenata, što je jedan veliki posao za Zavod.

Uskoro izmjene i dopune Prostornog plana KZŽ-e

Župan je naglasio kako je od velikog interesa i važnosti za KZŽ-u, da će na slijedećoj županijskoj skupštini biti donijeta odluka o početku izrade treće izmjene i dopune Prostornog plana KZŽ-e. ''To sam najavio još prošle godine, jer s obzirom na lepoglavsku spojnicu, na neke druge komunalno-infrastrukturne projekte, stekli su se uvjeti da krenemo u ti treću izmjenu, a s obzirom da Prostorni plan na nacionalnoj razini kasni, i da neće biti donesen po mojoj procjeni još tri ili četiri godine, mi ne možemo čekati i moramo sami ići u izmjenu, znajući da ćemo pred kraj tog postupka, planiramo da će to biti dvije i pol do tri godine, možda morati malo korigirati, s obzirom da će onda i nacionalni plan biti u nekakvoj visokoj fazi donošenja. '' Kolar se osvrnuo i na Upravni odjel. ''Što se tiče našeg Upravnog odjela, 523 ili 527 dozvola koje smo izdali plus ekološke dozvole plus dozvole vezane za božićna drvca, plus dozvole našim gospodarskim subjektima, pokazuje samo veliki obim poslova koji je obavljen u našem Uredu za graditeljstvo, s time da moram reći da nam fali dvoje djelatnika kontinuirano, jer na tržištu sve ono što se događa u graditeljstvu, zapravo nemate kad. Raspisali smo natječaj za tri radna mjesta. Uspjeli smo na natječaju dobiti dva djelatnika i sada ponovno raspisujemo natječaj za tri djelatnika, s obzirom da dio kolega i kolegica dolaze u mirovinu.''

Kolar: ''Obnove praktički nema''

''Kolega Bručić je naglasio da smo u 2020. i 2021. godini imali izdanih po pet izdanih građevinskih dozvola za gospodarske subjekte, to je prije korone bilo 15. Ja bih rekao da je osim korone, jedna od razloga i završetak financijske omotnice, jer u zadnje dvije godine praktički više nije bilo natječaja, koji bi mogli popratiti gospodarsku aktivnost našeg gospodarstva, ali isto tako s obzorom da se već najavljuju prvi natječaji i Ministarstva turizma, ja već sada znam da će četiri velika naša gospodarska subjekta zatražiti građevinske dozvole za dogradnju postojećih objekata, govorimo o hotelima i kupalištima, ili za izgradnju posve novih objekata. To bi trebalo u konačnici, za otprilike tri ili četiri godine povećati broj ležajeva na području KZŽ-e u hotelskom smještaju za preko 450 soba, i povećati naravno i opseg kupališta, koji ćemo nuditi našim turistima. '' – rekao je župan. Posebno je naglasio i aktivnosti po pitanju obnove od potresa. ''Moram izraziti još jednom svoje veliko nezadovoljstvo sa tempom obnove. Već sam rekao da praktički obnove i nema, s time da smo mi kao županija napravili stvarno sve da pokušamo ubrzati taj proces. Zaposlili smo čovjeka u Stubici, što nije u našoj nadležnosti. Mi smo od 136 zahtjeva prema Ministarstvu, 88 koji su bili nepotpuni, povukli, mi smo dopunili kompletnu dokumentaciju i vratili ponovno u Ministarstvo, da bi iz Ministarstva u Fond došlo brojkom i slovom, osam odluka ili privremenih odluka na postupanje u Fondu. I to je nešto što je nebranjivo i nema argumenata kojim bi se to moglo braniti.'' – rekao je Kolar i dodao da se nada iskoraku do novog sastanka u Gornjoj Stubici, koji se za sada ne vidi. ''Za mene će početak obnove biti kada srušimo sve objekte u KZŽ-i koje moramo srušiti i kada počnemo graditi zamjenske kuće i zamjenske objekte. '' – bio je jasan župan i naveo primjer jedne obitelji iz Slanog potoka koja je dislocirana u stan na području druge općine. ''Ljudi su doslovce očajni i nemate ni jednog argumenta ni jedne riječi kojima bi njima zapravo mogli objasniti zbog čega mi nismo počeli sa obnovo njihovih kuća. Na tome ću inzistirati. '' – zaključio je župan temu obnove potresa i na kraju ponovio da je pred uredom puno posla, a izrazio je i ljutnju što se u županiji pojavljuje sve više divljih odlagalištima smeća. Pozvao je udruge, građane ali i čelnike JLS i njihove komunalne pogone da svi skupa porade na sanaciji odlagališta i sprječavanju nastanka novih. Na kraju je još jednom zahvalio suradnicima. ''Do 2024. godine čeka nas treća izmjena i dopuna Prostornog plana KZŽ-e i tu ćemo svi morati dati svoj maksimalan doprinos da dobijemo najbolji mogući strateški dokument koji je vezan za prostorno planiranje i uređenje našeg prostora'' – zaključio je župan KZŽ-e Željko Kolar.  

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook