Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan: ‘Molimo roditelje koji su COVID pozitivni da ne šalju djecu u školu’

SŠ Pregrada, gdje je zaraženo 5 učenika, idući tjedan će raditi na kombinaciji A i C modela odnosno modela B


Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan rekao je da još uvijek traje prva faza cijepljenja, u zdravstvenom sustavu i domovima za starije. Do danas je cijepljeno prvom dozom 1895 zdravstenih djelatnika i 1647 korisnika domovima, 6 hitnih službi, što je ukupno 3548 osoba koje su primile tu prvu dozu. što se tiče druge doze, još je tu cijepljeno 2143, tako da je ukupni broj doza procijepljen u ovoj prvoj fazi cijepljenja 5691.

-Što se tiče cijepljenja koje provodimo preko liječnika opće medicine, do sada smo prema njima distribuirali 6452 doze, dakle toliko je osoba po prvi puta dobilo dozu, dakle ukupno što se tiče prve doze cijepljenja, u prvoj fazi imamo 3548 osoba, a u drugoj fazi distribuirano je 6452, dakle to je ukupno 10000 ljudi u našoj županiji primilo tu prvu dozu. Doze i dalje pristižu istim tempom, nema značajnog povećanja – rekao je Jadan, dodajući da će uskoro doći u fazu kada će trebati cijepiti drugom dozom, pa će se morati smanjiti udio prvih doza.

 

Također, Jadan je istaknuo važnu obavijest za ljude koji rade u Sloveniji i trebaju pribaviti brzi test. - Ovdje u Zaboku u Zavodu za javno zdravstvo mogu i tijekom sutrašnjeg dana, dakle subote, od 8 do 12 sati doći testirati se brzim antigenskim testom, koji vrijedi 7 dana – rekao je ravnatelj Jadan.

Župan Željko Kolar istaknuo je da, iako nam brojke ne idu u prilog, nisu tako loše te da smo među 4 županije u Hrvatskoj koje imaju manje od 100 oboljelih na 100.000 stanovnika. – Apeliram da se pridržavamo mjera Stožera, koristimo blagodati lakših odnosno blažih mjera koje je Stožer odobrio, no to ne znači da se možemo opustiti jer nam brojevi rastu – pozvao je župan.

 

Izvijestio je da je danas donesena odluka da će zbog epidemiološkog stanja u SŠ Pregrada, gdje je zaraženo 5 učenika, škola idući tjedan raditi na kombinaciji A i C modela odnosno modela B. - U Pregradi mjeru smo donijeli za 7 dana, a ne 14, ali ćemo idućeg petka vidjeti da li ćemo je produžiti ili vratiti školu na model A. Treba naglasiti da u SŠ Pregrada nema učenika zaraženih u završnim razredima, pa će svi završni razredi i dalje ići na nastavu po modelu A – napomenuo je župan.

Što se škola u našoj županiji tiče, pozitivno je 23 učenika, 181 učeniku je izrečena mjera samoizolacije izrečena, a što se tiče nastavnika, 7 je pozitivnih djelatnika, a 8 ih je u samoizolaciji. - Pratit ćemo situaciju i dalje. Na sreć,u ono što se dogodilo u Zaboku nije imalo svoj nastavak, tako da se zaražena djeca od ponedjeljka vraćaju u školu. Dakle od spomenutih 23 učenika, od ponedjeljak ih se 13 vraća na nastavu – rekao je župan, dodajući da bi bilo dobro da ostanemo ispod 100 zaraženih na 100.000 stanovnika. - Nije beznačajno da nas je Njemačka skinula sa crvene liste, to je olakotna okolnost za gospodarstvenike koji moraju putovati u Njemačku. Bitka s koronom nije dobivena, dobivamo cjepivo jednako malo kao do sada i teško nam je napraviti ozbiljniji plan cijepljenja za Krapinsko – zagorsku županiju dok ne počnu pristizati veće količine – napomenuo je župan Kolar.

Još jednom je podjsjetio i zamolio roditelje koji su sami COVID pozitivni da ne šalju djecu u školu. - Takav primjer imali smo ovaj tjedan u Zaboku, da je roditelj bio COVID pozitivan i dvoje djece je poslao u školu. Zna se da automatski svi ukućani idu u izolaciju, očigldno nije loše još jednom ponoviti i aelirati na ljude da to ne rade – upozorio je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook