Prethodni članak
Sljedeći članak

Župani sjeverozapadne Hrvatske od predsjednice Vlade Jadranke Kosor traže decentralizaciju Hrvatske


U četvrtak je u prostorima Međimurskog sajma poduzetništva održana konferencija za novinare tri župana sjeverozapadne


U četvrtak je u prostorima Međimurskog sajma poduzetništva održana konferencija za novinare tri župana sjeverozapadne Hrvatske, Ivana Perhoča, župana Međimurske, Predraga Štromara, župana Varaždinske i Siniše Hajdaš Dončića, župana Krapinsko-zagorske županije.

Župani su potpisali dokument u kojem od predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor traže decentralizaciju zemlje, na način da se udio novca koji iz ukupnih poreznih prihoda poveća sa sadašnjih 10 na 30 posto.


Nadalje, župani traže osnivanje Fonda iz kojeg bi se sufinancirali i predfinancirali projekti koji se kandidiraju prema europskim fondovima, te da se u rebalansu Državnog proračuna za ovu godinu predvide sredstva za financiranje prijevoza srednjoškolaca i dogradnje, izgradnje ili opremanje zdravstvenih objekata.

Župani su naglasili da ih Vlada sustavno pretvara u državne činovnike, koji se bave transferom financijskih sredstava iz državnog proračuna, iako su ih građani neposredno izabrali kako bi rješavali probleme svojih sredina.

Predrag Štromar rekao je da su HDZ, HSS i HSLS 2007. godine potpisali koalicijski sporazum u kojem je istaknuto da će se do 2011. prihodi regionalnih i lokalnih samouprava povećati na najmanje 20 posto ukupnih poreznih prihoda, a ustvari će najnovijim antirecesijskim mjerama pasti ispod 10 posto. Ne slažemo se s time, rekao je Štromar, da Vlada o poreznom rasterećenju odlučuje na štetu županijskih, a ne državnog proračuna.

Siniša Hajdaš-Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije, naglasio je da ove tri županije predstavljaju Hrvatsku koja proizvodi i stvara, što znači da se ovdje prikupljaju znatni porezni prihodi, koji se troše negdje drugdje. Uputio je zahtjev ministru financija Ivanu Šukeru, kao najodgovornijem za pitanje fiskalne decentralizacije da o poreznoj reformi dođe razgovarati u ove tri županije koje nisu podaničke, već misle svojom glavom. Model regionalnog razvoja koji Hrvatska ima, Europa je napustila prije 30-tak godina i on nikako ne jamči ravnomjerni razvoj regija.

Ivan Perhoč, župan Međimurske istaknuo je da je Vlada već drugi put u sredini proračunske godine donijela odluke kojima direktno opterećuje županijske proračune. Prošle godine ukinuto je financiranje besplatnog prijevoza srednjoškolaca, što su preuzele županije, a ove godine promjenom stopa Poreza na dohodak, županijski proračuni po toj osnovi dobit će oko 10 posto manje novca. S druge strane, novac iz Državnog proračuna i dalje se dijeli po političkim odlukama, zbog čega naše tri županije unatoč spremljenim projektima i ishođenim svim dozvolama dobivaju samo mrvice.

Župani od premijerke traže da Vlada s takvom praksom prekine, da se projekti vrednuju prema spremnosti i kvaliteti, te da se istinskom decentralizacijom građanima omogući da preko svojih načelnika, gradonačelnika i župana sami odlučuju o svojim prioritetima i potrebama. Osim premijerki Kosor, ovaj dokument poslat će i ostalim hrvatskim županima kako bi se pridružili ovoj inicijativi, jer su sigurni da sve županije danas imaju slične probleme.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook