Prethodni članak
Sljedeći članak

Županica Hubicki danas na Saborskom odboru

Vlasta Hubicki, županica Krapinsko – zagorske županije bit će prisutna na tematskoj sjednici Odbora za lokalnu i p


Vlasta Hubicki, županica Krapinsko – zagorske županije bit će prisutna na tematskoj sjednici Odbora za lokalnu i područnu samoupravu Hrvatskog sabora. Sjednica će se održatai danas u 13 sati.


Tema sjednice će biti „Nacionalna klasifikacija prostornih jedinica za statistiku“, a na početku sjednice predstavnik Državnog zavoda za statistiku iznijeti će podatke na bazi kojih je određena podjela Hrvatske na statističke regije.

Naime, Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije nedavno je donijelo zaključak kojim se izražava nezadovoljstvo Nacionalnom klasifikacijom prostornih jedinica za statistiku prema kojoj naša Županija pripada regiji Sjeverozapadna Hrvatska uz grad Zagreb i Zagrebačku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku i Međimursku županiju.

Također se u tom zaključku traži od Hrvatskog Sabora da raspravi o toj podjeli budući da je ista u koliziji s zaključkom Sabora iz lipnja 2003. godine o pet statističkih jedinica. Budući da postoji realna mogućnost da ta regija vrlo brzo postigne 75 posto BDP-a EU-a ( gledano po kupovnoj moći stanovništva EU-a), naša županija neće imati uvjet za povlačenje sredstava iz EU fondova, Poglavarstvo je također zatražilo promjenu statističkih regija na način da se Zagreb izdvoji iz Sjeverozapadne regije u zasebnu statističku jedinicu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook