Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija će subvencionirati prijevoz učenika

Krapinsko-zagorska županija proteklog je tjedna postigla dogovor s prijevoznicima s područja naše županije oko prijevoza


Krapinsko-zagorska županija proteklog je tjedna postigla dogovor s prijevoznicima s područja naše županije oko prijevoza učenike osnovnih i srednjih škola u novoj školskoj godini koja počinje ove godine vrlo rano, 5. rujna.

- Županija je prošle godine potpisala okvirni sporazum na četiri godine koji podrazumijeva da se svake školske godine mora sklopiti novi ugovor s prijevoznicima u okviru osiguranih financijskih sredstava. Ovo je nastavak provedbe tog sporazuma. Prema zakonskim odredbama učenici od 1. do 4. razreda ostvaruju pravo na prijevoz ukoliko do škole imaju više od tri kilometara, a učenici od 5. do 8. razreda čija udaljenost do škole prelazi pet kilometara. Dobra vijest je i da će pravo na prijevoz ostvariti i učenici koji imaju manje od 3 kilometra do škole, a nemaju osigurane nogostupe na našim županijskim i lokalnim cestama, čime će se povećati njihova sigurnost u prometu - izvijestila je zamjenica župana za društvene djelatnosti Sonja Borovčak.

Županija i prijevoznici partneri

Takva djeca, pojasnila je, vozit će se uz određenu naknadu, odnosno za 60 kuna mjesečno, od čega će 20 kuna subvencionirati Županija. Očekuje se da će se sa 20 kuna subvencije uključiti općine i gradovi, a 20 kuna platili bi roditelji. Borovčak smatra da je naknada prihvatljiva što se tiče cijene i zadovoljna je što se Krapinsko-zagorska županija uspjela dogovoriti sa zagorskim prijevoznicima. Dodala je i kako prije svega, prijevoznici i Županija moraju biti partneri i zajednički gledati na probleme u gospodarstvu. Nakon što je potpisan okvirni sporazum dopis je poslan i ravnateljima škola kako bi mogli dogovoriti i posložiti dinamiku prijevoza, a obavijest će biti poslana i prema jedinicama lokalne samouprave.

Izmjena ima kod prijevoza srednjoškolaca. Dvije godine Županija je bila jedna tarifna zona čime su se cijene karata na nekim dionicama javnog linijskog prijevoza snizile i za 50 posto. Cijena karte bila je 460 kuna. Županija je subvencionirala prijevoz učenika srednjih škola s 20 posto, a uključile su se i općine i gradovi, tako da su za roditelje cijene bile vrlo povoljne.

Od nove školske godine, dakle od jeseni, bit će podijeljena na tri zone i pripadajuće cijene (a obzirom na prigovore roditelja i učenika koji žive ispod 15 km od škole).

- Prva zona će biti od 1 do 8 kilometara, a cijena karte iznosit će 330 kuna mjesečno, druga zona od 8, 1 do 19 kilometara i karta će biti 530 kuna, a treća zona od 19 kilometara na dalje, a cijena karte iznosit će 630 kuna. KZŽ će prvu zonu subvencionirati sa 10 posto, drugu zonu sa 15, a treću sa 20 posto od cijene prijevoza - rekla je Borovčak.

Besplatne karte i udžbenici

Županija će pozvati i gradove i općine da također nastave subvencionirati prijevoz učenika. Tako da će cijene karte roditelje stajati kao i dosada, s tim da će prva zona koštati i manje. I prijevoz srednjoškolaca željeznicom KZŽ će subvencionirati po istoj tarifi, s 20 posto. Prijevoznici će dati i nekoliko besplatnih karata za učenike slabijeg imovinskog stanja, a kriteriji se još trebaju dogovoriti. U županijskom proračunu osigurano je i 200.000 kuna za kupnju udžbenika za djecu slabijeg imovinskog stanja, po istom kriteriju kao i prošle godine.

- Bez obzira na recesiju, prioritet su nam djeca i obrazovanje i zato nastojimo pomoći obiteljima i vjerujemo da će to građani i roditelji znati prepoznati kao pozitivnu politiku KZŽ i odgovorno ponašanje prema trošenje novaca poreznih obveznika - zaključila je Borovčak. Ovo je okvirni sporazum, dok će se konačni ugovor s prijevoznicima potpisati krajem kolovoza.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook