Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija je opravdala svoje postojanje

Svečana sjednica Županijske skupštine KZŽ od ove će se godine obilježavati diljem naše županije, a ne kao do sada samo u


Svečana sjednica Županijske skupštine KZŽ od ove će se godine obilježavati diljem naše županije, a ne kao do sada samo u Krapini, zbog želje županijskih čelnika da se žiteljima približi institucija Županije. Prvi domaćin takve svečanosti bila je minulog ponedjeljka Marija Bistrica.


Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Županijske skupštine Sonja Borovčak, čestitavši Dan županije svim žiteljima, te pozdravivši brojne visoke dužnosnike i saborske zastupnike. Vođenje sjednice zatim je preuzeo predsjednik Općinskog vijeća Marije Bistrice Josip Klapač, a goste je pozdravio i domaćin, marijabistrički načelnik Stjepan Muhek. O radu županije u proteklih godinu dana govorila je županica Vlasta Hubicki, koja je napomenula kako je KZŽ u proteklih 13 godina opravdala svoje postojanje.

Ulaganje u gospodarstvo, infrastrukturu i poljoprivredu

-Svaki gospodarski razvoj pretpostavlja infrastrukturu i zato se značajna sredstva ulažu u rekonstrukciju i modernizaciju cesta. Rekonstrukcija županijskih cesta uz autocestu počinje u svibnju, a za novu paralelnu cestu u ovom trenutku je poznat izrađivač projektne dokumentacije. Tu je još dakako i brza cesta Popovec–Marija Bistrica–Zabok sa spojem na Breznički Hum, izvjestan nastavak gradnje Sutlantske ceste i revitalizacija pruge Savski Marof–Kumrovec- rekla je županica.

Prema nedavno potpisanom sporazumu o sufinanciranju programa vodoopskrbe osigurana su sredstva za dovod pitke vode svakom domaćinstvu, a velike aktivnosti usmjeravaju se i na očuvanje okoliša i prirode, odnosno na sanciju postojećih odlagališta u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te izgradnju regionalnog sustava gospodarenja otpadom na prostoru sjeverozapadne Hrvatske. Iz tog razloga je i osnovana ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Županije, čak 14 škola je steklo status Međunarodne eko škole, a ekipa Srednje škole Pregrada ovogodišnji je prvak državnog eko kviza.

Što se tiče poljoprivrede, županija ima kreditni fond od 27 milijuna kuna uz subvenciju kamate, sustav poticaja za umjetno osjemenjivanje goveda, svinjogojstvo, osiguranje vinograda i voćnjaka, kupnju voćnih sadnica, okrupnjavanje zemljišta, zaštitu vina s geografskim porijeklom, stavljanje vina u promet i županijske robne marke.

Školstvo, zdravstvo i turizam

Veliku pažnju Županija posvećuje i školstvu, radi na pripremi škola za rad u jednoj smjeni, stipendira učenike i studente, pri kraju je izrada Županijskog programa za mlade, a skrbi i o brojnim društvima i udrugama na svojem području, kao i zdravstvenim ustanovama. Od posebnog je značaja i projekt Zdravstvene knjižice djeteta, koji će se preko Ministarstva zdravstva provoditi i u cijeloj Hrvatskoj. Velik je i turistički potencijal županije, krenulo se s programom agroturizma za što je nedavno i otvoren natječaj za kreditiranje.

Županica je napomenula kako se i dalje nastavlja kreditiranje poduzetništva putem programa Lokalni projekti razvoja, u kojem je iz kreditnog fonda od 200 milijuna kuna do sada realizirano 82 milijuna, a nešto manje je trenutno u fazi realizacije.

Blagdan svetog Jurja i Dan županije Zagorcima su čestitati i brojni visoki dužnosnici, saborski zastupnici i predstavnici raznih županijskih organizacija, a kao i svake godine dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima i pravnim organizacijama.

Tako je plaketu za životno djelo dobio monsinjor Branimir Ivanjek, Amatersko Kulturno umjetničko društvo „Žensko kazalište“ Gornje Jesenje i dr. Gerhard Schubert nagrađeni su plaketom za doprinos ugledu i promociji KZŽ, a u kategoriji iznimnih postignuća u protekloj godini nagradu su osvojili dr. Nevenka Radak i Udruga pčelara „Nektar“ iz Konjščine. Kratkim umjetničkim programom gostima se predstavila klapa „Bistrica“ i starija dramska sekcija učenika OŠ Marija Bistrica, a povodom Dana županije služena je sveta misa u Bazilici Majke Božje Bistričke te je položen vijenac kod Centralnog križa na marijabistričkom groblju.

Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook