Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija ministru Kalmeti „Čuvajte se neposluha“

Zorko Vidiček uputio je dopis ministru Božidaru Kalmeti u kojem ga upozorava da zbog situacija vezanih uz izgradnju c


Zorko Vidiček uputio je dopis ministru Božidaru Kalmeti u kojem ga upozorava da zbog situacija vezanih uz izgradnju ceste i zbog nerješavanja lokalnog prometa nakon zatvaranja sustava naplate, može doći do građanskog neposluha.

Zamjenik županice za gospodarstvo Zorko Vidiček

Jednako tako traži da se do izgradnje spojne ceste Zabok-Krapina omogući besplatno korištenje autoceste od Gubaševa do Krapine za loklani promet.

Također, Vidiček predlaže Kalmeti da se 10. studenog održi hitan sastanak svih nadležnih institucija o prometnoj temi s predstavnicima Županije, zagorskim saborskim zastupnicima, predstavnicima uključenih gradova i općina te ostalim nadležnima.

„Krapinsko-zagorska županija i jedinice lokalne samouprave čijim područjem prolazi trasa autoceste ne mogu preuzeti odgovornost ukoliko nezadovoljstvo građana rezultira samoorganiziranim ekscesima koji bi mogli dovesti do problema u odvijanju prometa i odvijanja radova na izgradnji autoceste“- piše Vidiček.

Bez paralelne ceste - prometni kolaps

Uz mnoge aljkavosti i probleme koji su nastali prilikom izgradnje autoceste, posebno na izgradnji završne dionice od Krapine do Macelja gdje autocesta prolazi vrlo gusto naseljenim područjem (naročito u Općini Đurmanec) Vidiček upozorava da je veliki problem to što ne postoji odgovarajuća paralelna cesta. Objašnjava Kalmeti da je od Gubaševa do Krapine Zagorska magistrala (čiju izgradnju nisu financirali nikakvi koncesionari, op.a.) pretvorena u jednu traku autoceste pa sad više nema odgovarajuće ceste niže kategorije koja bi omogućavala odvijanje lokalnog prometa.

Krapina–Zaprešić 18, Krapina–Gubaševo 9 kuna

„Zbog predviđenog zatvaranja sustava naplate u veljači 2006. godine na postojećoj dionici autoceste od Gubaševa do novoizgrađenog čvora Krapina te zatvaranja privremenih ulaza i izlaza kod Zaboka, doći će do preusmjeravanja lokalnog prometa na postojeće županijske ceste. Posljedica zatvaranja sustava bit će prometna zakrčenost, jer županijske ceste prolaze kroz gusto naseljena područja. U konačnici, smanjit će se sigurnost prometa te mogućnosti povećanja prometnih nesreća“– stoji u prilogu dopisa.

Gradit će se spojna cesta Zabok - Krapina

Budući je u ugovoru koji je država potpisala sa koncesionarom autoceste navedeno da ukoliko Republika Hrvatska izgradi paralelnu cestu mora koncesionaru plaćati razliku između planirane i ostvarene zarade od naplate cestarine, jasno je zašto država ne ide u taj projekt. Vjerojatno je, imajući upravo to u vidu, vodstvo Županije, Krapine, Zaboka i Svetog Križa Začretja tražilo i našlo kakvo takvo rješenje problema, s kojim Vidiček u dopisu upoznaje Kalmetu. Naime, riječ je o izgradnji spojne ceste Zabok - Krapina, koja bi povezala zabočku i začretsku industrijsku cestu, a potom nastavila prema Krapini. Za to je već napravljeno i idejno rješenje, koje je KZŽ koštalo 205 tisuća kuna.

„Kao što je poznato, početkom veljače 2006. godine započet će se sa zatvorenim sustavom naplate cestarine na autocesti Zagreb–Macelj, dionici Jankomir–Krapina. Zbog vremenskih rokova koji onemogućuju izgradnju spojne ceste Zabok (D24) – Krapina (D1) za puštanje u promet, Krapinsko-zagorska županija traži da se u periodu do puštanja u promet navedene spojne ceste za lokalni promet omogući besplatno korištenje autoceste za lokalni promet na relaciji čvor Krapina – čvor Gubaševo (Mokrice)“– završio je svoj dopis Zorko Vidiček.

Krapina – Zaprešić 18, Krapina – Gubaševo 9 kuna

Na autocesti Zagreb-Macelj, na dionici od Zaprešića do Krapine, kako sada stvari stoje, počet će 7. veljače 2006. godine. Koncesijsko društvo Autocesta Zagreb-Macelj Gradu Krapini je dostavilo prijedlog o naplati cestarine.

Predložena su dva modela naplate; prema prvom se omogućuje kupnja 20 karata koje se moraju potrošiti unutar 45 dana uz popust od 11%, a prema drugom modelu za kupnju 40 karata koje se trebaju potrošiti u roku od četiri mjeseca, popust bi iznosio 33%. Cijena cestarine od Krapine do Zaprešića u jednom će smjeru iznositi 18 kuna, a od Krapine do Gubaševa 9 kuna.

I Grad Krapina uputio je zahtjev Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka da se ispita mogućnost besplatne cestarine za prometovanje dionicom autoceste unutar Krapinsko-zagorske županije, no odgovoreno im je da takva mogućnost ne postoji jer to ne dozvoljavaju kreditori.

Zagorje.com/Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook