Prethodni članak
Sljedeći članak

Županijski projekt za razvoj startupova među najboljim je EU projektima u Hrvatskoj


U Zagrebu je jučer održana dodjela nagrada za najbolje europske projekte u Republici Hrvatskoj u organizaciji Jutarnjeg lista, Hrvatske zajednice županija, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portala zupan.hr.

Krapinsko-zagorskoj županiji pripalo je za projekt Business Angel Impact Fund– BAIF drugo mjesto u kategoriji Doprinos poduzetništvu za projekt Business Angel Impact Fund– BAIF i drugo mjesto u kategoriji Najbolji projekt prema glasovima publike, odnosno čitatelja Jutarnjeg lista.

Nagrada je predstavljena danas, na konferenciji za medije u Krapini.

Ovaj izbor organizira se s ciljem povećanja razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava EU i predstavljanja uspješnih lokalnih EU projekta, u čemu je naša županija itekako uspješna. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar istaknula je na današnjoj konferenciji za medije kako je Krapinsko – zagorska županija u 2022. godini bila na trećem mjesto u Hrvatskoj po uspješnosti povlačenja EU sredstava.

Voditeljica projekta BAIF Helena Matuša istaknula je kako se radi o projekti financiranom od strane EU komisije, vrijednosti 330.000 eura, od čega je 250.000 eura direktne potpore kroz bespovratna sredstva, a ostalo doprinosi partnera.

Projekt je trajao 18 mjeseci, a završio je u lipnju prošle godine. Županija je na razini cijele Hrvatske pokrenula okupljanje preko 100 startupova koji razvijaju svoje poslovanje, a s druge strane educirana je investitorska zajednica o takozvanom impact investingu, odnosno investiranju s društvenim učinkom, gdje su stvoreni svi preduvjeti za stvaranje novog fonda koji će investirati u početne faze startupova u Hrvatskoj, pojasnila je Matuša, dodavši kako su realizirane direktne investicije fondova rizičnog kapitala i poslovnih anđela, a radilo se i na pripremi tehničke dokumentacije za pokretanjem pregovora s EU investitorima o dodjeli dodatnih sredstava koja bi bila namijenjena za investiranje u startupove na području Hrvatske i Slovenije.

Župan Željko Kolar naglasio je kako je ova nagrada potvrda kvalitete onoga štp se radi na području naše županije, vezano uz EU fondove. – No, ovo nije samo borba za dobiti, nego da ono što radite ostavlja traga i djeluje na čitavu zajednicu. Slijedi i nastavak, drugi dio projekta. Stvorili smo temelje, a nakon toga krećemo dalje u bitki za kapitalom za naše startupove – najavio je Kolar.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook