Prethodni članak
Sljedeći članak

Županijsko poglavarstvo pozvalo policiju na "red"

Članovi Županijskog poglavarstva na sjednici održanoj 29. rujna prihvatili su informaciju Policijske uprave o stanju sig


Članovi Županijskog poglavarstva na sjednici održanoj 29. rujna prihvatili su informaciju Policijske uprave o stanju sigurnosti tijekom mjeseca srpnja i kolovoza 2004. godine. Iz Informacije je vidljiv porast broja prekršaja protiv javnog reda i mira u srpnju, dok je broj kaznenih djela i prometnih nezgoda u padu u odnosu na lipanj. Tijekom kolovoza zabilježen je porast broja kaznenih djela, dok je broj prometnih nezgoda i prekršaja protiv javnog reda i mira u padu u odnosu na srpanj.

Kako je bilo pritužbi na rad policije, odnosno pretjeran nadzor u nekim općinama, zaključeno je da se PU uputi zamolba da Poglavarstvu dostavi informaciju o svojem djelovanju na području Krapinsko-zagorske županije.

Prihvaćen je Prijedlog plana intervencija u zaštiti okoliša Krapinsko-zagorske županije, koji se odnosi na moguće ekološke nesreće ili izvanredne događaje koji mogu ugroziti okoliš, te izazvati opasnost za život i zdravlje ljudi, te prijedlog suglasnosti na pismene zahtjeve kupaca - udjelničara Društva «Vodoprivreda-Zagorje» za skraćenje roka otplate ugovorene cijene udjela. Petnaestorici udjelničara skraćen je rok na jednokratnu otplatu obroka, 58 udjelničara dobilo je smanjenje otplate s 20 na 3 godine, a 32-oje udjelničara sa 20 na 5 godina.

Poglavarstvo je razmotrilo Izvješće Zavoda za javno zdravstvo o epidemiološkoj situaciji u 2. tromjesečju 2004. godine, iz kojeg je vidljivo da je Krapinsko-zagorska županija u vrhu prema broju oboljelih od tuberkuloze, te je evidentirano 5 osoba zbog ugriza psa i 2 zbog ugriza mačke, a pregledano je 45 osoba ugroženih od bjesne ili na bjesnoću sumnjive životinje.
Nadalje, zabrinjava voda iz bunara koja je uglavnom zdravstveno neispravna - od 25 analiziranih uzoraka neispravna su 23 ili 92 %, a neispravna je i voda za kupanje u bazenima - 77, 7 %. Nakon duge rasprave,

Poglavarstvo je prihvatilo izvješće, te donijelo zaključak da se u županijsku sliku zdravlja uvrsti tuberkuloza kao problem, kako bi se razradile mjere za suzbijanje i prevenciju, da se od nadležnog ministarstva zatraži donošenje Pravilnika o uvjetima koje moraju zadovoljiti bazenska kupališta, da se sazove sastanak radne grupe oko postupanje s lešinama životinja, te da se pripremi katastar bunara za jednu od sljedećih sjednica Poglavarstva kako bi se razmotrilo to pitanje.

Izvješće o radu Centra za poduzetništvo nije prihvaćeno s obrazloženjem da iz njega nije jasno vidljivo o kakvim se projektima radi, u koje djelatnosti spadaju i koliko ih je realizirano, te je vraćeno Centru na dopunu.

O prijedlogu povećanja cijene prijevoznika učenika osnovnih škola mnogo se raspravljalo. Kako su početkom srpnja stigli pismeni zahtjevi prijevoznika za povećanjem cijena prijevoza, zahtjevi su upućeni na analizu Službi za promet. Iz analize proizlazi da je stvarno povećanje prijevoznih troškova 7,8 %, te je prijevoznicima upućen upit o prihvaćanju povećanja cijena prijevoza učenika od 7, 85 %, na što su Presečki grup i TM-Croatiatrans odgovorili negativno, tražeći povećanje od 16, odnosno 18 %, od čega ne odstupaju. Školama je poslan naputak o hitnom raspisivanju natječaja i ugovaranju prijevoza učenika s novim prijevoznicima. Analiza proračunskih sredstava govori o nedostatku od oko 300 000 kn u slučaju povećanja cijena , pa je 26. kolovoza Županija uputila zahtjev resornom ministarstvu za dodatnim sredstvima, koji je ponovljen 14. rujna. Po završetku rasprave, Poglavarstvo je zaključilo da se prihvaća povećanje cijene prijevoza učenika osnovnih škola za 7,85 %, te da se školama kojima su prijevoznici ponudili cijene koje ne prelaze 7,85 % povećanja daje suglasnost za sklapanje ugovora.

Članovi Poglavarstva jednoglasno su prihvatili izvješće o utrošku tekuće zalihe Proračuna za razdoblje od siječnja do kolovoza i prijedloge plana utroška sredstava Proračuna Službe za turizam i Službe za poljoprivredu. Odobrena je zamolba Općine Hum na Sutli za sufinanciranje prilazne ceste prema crkvi Sveti Ivan u Lastinama, zamolba Grada Donje Stubice za sufinanciranje prilaza školi i parkirališta ispred OŠ u Donjoj Stubici, općine Marija Bistrice za financijsku pomoć za sanaciju nerazvrstane ceste, kao i zamolba općine Krapinske Toplice za sufinanciranje asfaltiranja nerazvestane ceste. Odobrena je zamolba obitelji Idžanović za jednokratnu novčanu pomoć i prihvaćen je prijedlog rješenja po žalbi Marije Jesih na rješenje u predmetu dodjele jednokratne novčane pomoći.

Poglavarstvo je dopunu odluke o osnivanju i imenovanju članova Povjerenstva za praćenje aktivnosti na izgradnji auto-ceste Zagreb-Macelj, u kojoj se utvrđuje naknada članovima i predsjedniku povjerenstva, odgodilo do utvrđivanja generalne odluke o naknadi za sva povjerenstva.

Na sjednici je prihvaćen Pravilnik o dopuni Pravilnika o unutarnjem redu i sistematizaciji radnih mjesta u Tajništvu Županije, a suglasnost Poglavarstva dobila je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice za prodaju stana, kao i Ugostiteljstvo i trgovina «Maksimilijan» iz Stubičkih Toplica za dodjelu koncesije za gradnju terase preko potoka Vidak u Stubičkim Toplicama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook